Украйна смята да попита Европейската комисия (ЕК) дали новият дългосрочен

Украйна смята да попита Европейската комисия (ЕК) дали новият дългосрочен ...

Украйна ще пита ЕК дали новият договор на Унгария за газ отговаря на правилата


Украйна смята да попита Европейската комисия (ЕК) дали новият дългосрочен договор,който Унгария сключи с "Газпром", отговаря на европейските правила, става ясно от изявление на украинското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Киев нарече документа "чисто политически, икономически нецелесъобразен акт".

В отговор унгарският външен министър Петер Сиярто пък коментира, че това е опит на Украйна да се меси във вътрешните работи на неговата страна.Още по темата

"За Унгария енергетиката е част от националната сигурност, суверенитет и икономически въпрос, а не политически. Не можеш да отопляваш домовете с политически послания", коментира той.

Унгарияза доставка на природен газ с "Газпром", който влиза в сила от 1 октомври. Договорена е цената на природния газ, но тя не беше публично оповестена. При подписването на договора Сиярто коментира само, че Унгария плаща една от най-ниските цени за газ в Европа.

Двете страни са се споразумели още и за възможността договорът да бъде удължен с 10 години, а доставките са в обем на 4,5 млрд. куб. метра годишно, което е около половината от потреблението на газ в Унгария. Основната част от руския газ ще минават през "Турски поток", съответно и през територията на България.

Заради тази промяна Украйна ще загуби милиони от транзитни такси. Това накара и Министерството на външните работи на страната да обяви, че новият договор ще застраши енергийната сигурност на Украйна, но и на Европа, както и че ще влоши украинско-унгарските отношения.

На този етап от Европейската комисия не коментират подписания договор, посочва още Ройтерс. Преди дни европейски депутати поискаха Брюксел да разследва действията на "Газпром" на газовия пазар в Европа и дали те не са довели до този съществен ръст на цените в последните месеци.

От началото на годината природният газ в Европа е поскъпнал с 250%.

Източник: investor.bg