Украйна, Сирия, Венецуела и Африканският рог бяха основните теми в

...
Украйна, Сирия, Венецуела и Африканският рог бяха основните теми в
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха Украйна, Сирия и Венецуела

Украйна, Сирия, Венецуела и Африканският рог бяха главните тематики в дневния ред на Съвет „ Външни работи “, който се организира през днешния ден в Брюксел. От българска страна в съвещанието взе участие заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от пресцентъра на Външно.

Първите дипломати потвърдиха мощната поддръжка на Европейски Съюз за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна и насочиха нов настойчив апел за неотложно освобождение на арестуваните през ноември 2018 година украински моряци. Обсъдиха съответни ограничения в отговор на противозаконните дейности на Русия в Азовско море и в поддръжка на директно засегнатите украински райони.

“С днешната полемика в навечерието на петата годишнина от митингите на Евро-Майдан ние насочваме ясно обръщение в поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и за дипломатическите старания за стабилно и спокойно споразумяване на спора в източната част на страната ”, съобщи в изявлението си министър Захариева. По отношение на промените, тя означи, че би трябвало да признаем напредъка, реализиран от Украйна на фона на продължаващите закани за нейния суверенитет и териториална целокупност.

“В подтекста на идните избори би трябвало да подкрепим напъните на Украйна за противопоставяне на опити за външна интервенция и дезинформационни офанзиви ”, сподели още българският външен министър. Друг значим миг е нуждата украинските управляващи да подсигуряват правата на националните малцинства, изключително при реализиране на промените в областта на образованието, държавната езикова политика и децентрализацията, съобщи още Екатерина Захариева.

Съвет „ Външни работи “ организира полемика по Сирия, в подтекста на идната през март Трета конференция в Брюксел в поддръжка на страната и района. Обсъдена бе новата динамичност след оповестеното евакуиране на американките войски. Изразена бе угриженост от провокациите пред сигурността в провинция Идлиб и североизточна Сирия, както и от усложнения достъп за филантропичната помощ. Министрите обявиха поддръжката си за новия специфичен делегат на Организация на обединените нации Геир Педерсен, като подчертаха нуждата режимът в Дамаск да се ангажира съществено с политическия развой.

Министрите на външните работи продължиха да наблюдават от близко и развиването на обстановката във Венецуела. Приветстваха резултатите от първата среща на Международната контактна група от Монтевидео, потвърждаващи нуждата от провеждането на свободни, почтени и транспарантни президентски избори като единствен излаз от дълбоката политическа рецесия. Потвърдена бе мощната угриженост за тежката филантропична обстановка във Венецуела и нейния трансграничен резултат.

Върховният представител Федерика Могерини осведоми Съвета за осъщественото предходната седмица свое посещаване в района на Африканския рог. Направен бе обзор на развитията в Судан и Сомалия, както и на новата динамичност в връзките сред Етиопия и Еритрея. Изразена бе угриженост от провокациите пред сигурността, доказани от неотдавнашните терористични актове в Могадишу и Найроби.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР