Украйна, сигурността, премахване на ограниченията върху дипломатическите мисии - това

...
Украйна, сигурността, премахване на ограниченията върху дипломатическите мисии - това
Коментари Харесай

Путин и Байдън си обещаха по-често да си говорят

Украйна, сигурността, унищожаване на рестриктивните мерки върху дипломатическите задачи - това бяха главните тематики на вчерашната двучасова среща сред водачите на Съединени американски щати и Русия.

Президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън се договориха за " основни и по-чести съвещания " по чувствителни въпроси на сигурността. Това заяви пресслужбата на Кремъл след двучасовите диалози сред водачите, които се организираха посредством телемост.

Преобладаващата тематика на диалога беше обстановката към Украйна, само че президентите разискаха и осъществяването на решенията от срещата на върха в Женева, разговора по киберсигурността и други двустранни въпроси, в това число рестриктивните мерки за работата на дипломатите.

Украйна - наказания и гаранции

Темата за Украйна, отбелязва Кремъл, е заела " преобладаващо място ". Байдън изрази угриженост по отношение на хипотетичното заплашително напредване на съветски войски наоколо до границите на Украйна и очерта ограниченията, които Съединени американски щати и техните съдружници са подготвени да подхващат при положение на по-нататъшна ескалация.
Блинкен: Байдън желае по-стабилни връзки с Москва
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще заявява желанието на Вашингтон за по-стабилни връзки с Москва в иден диалог с съветския лид...

В отговор Путин акцентира, че отговорността не трябва да се трансферира на Москва, която се интересува от надеждни, правно закрепени гаранции, с цел да се избегне по-нататъшното разширение на НАТО на изток и разполагането на повече оръжия в граничещите с Русия страни.

Според Белия дом Байдън е изразил " дълбоката угриженост " на Съединените щати и европейските им съдружници по отношение на скупчването на съветски военни елементи наоколо до границите на Украйна и е дал да се разбере, че те ще отговорят с " твърди стопански и други ограничения ", в случай че се стигне до военна ескалация, като е призовал за " връщане към дипломацията ".

Двамата водачи са инструктирали своите помощници да " разработят " украинския въпрос, а Съединени американски щати ще създадат това " в тясна съгласуваност със съдружниците и сътрудниците ".

Двустранните връзки

В диалога беше прието, че съдействието сред Вашингтон и Москва към момента е незадоволително, в това число заради компликациите, свързани със " съкратените " дипломатически задачи.
Кремъл: Желанието на Украйна да си върне Крим е „ директна опасност “ за Русия
В четвъртък Кремъл съобщи, че декларираната от Украйна цел да си върне Крим, който Москва завзе през 2014 година, съставлява " директна опасност " з...

Беше маркирано също по този начин, че е значимо поредно да се извършват решенията от срещата на върха в Женева през юни 2021 година и да се поддържа " духът на Женева " при разглеждането на двустранните връзки и други въпроси, които пораждат сред Русия и Съединените щати.

Лидерите припомниха съюза по време на Втората международна война, който би трябвало да бъде образец за " взаимна работа в днешните действителности ", и показаха мнение, че поради специфичната отговорност за интернационалната сигурност и непоклатимост Москва и Вашингтон ще продължат разговора си.

Киберсигурност и Иран

Путин и Байдън подчертаха смисъла на разговора за киберсигурността и показаха подготвеност да продължат практическото съдействие в битката с киберпрестъпността.

Двамата са изразили вяра, че договарянията по иранското нуклеарно съглашение, които бяха възобновени във Виена в края на ноември, ще бъдат градивни и ще доведат до решения, допустими за всички страни.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР