Украйна си върна контрола над така наречените кулите на Бойко

...
Украйна си върна контрола над така наречените кулите на Бойко
Коментари Харесай

Украйна превзе Бойковите кули до Крим след 8 години руски контрол

Украйна си върна контрола над по този начин наречените " кулите на Бойко " в Черно море, заяви Главното ръководство на разузнаването към Министерството на защитата в Киев.

Това е стратегически значим обект за рандеман на газ и нефт в морето, който в последните 8 години бе окупиран от руснаците. Кулите са употребявани за удари против украински територии, съобщи OFFnews.bg.

" Операция за определяне на надзор над " кулите на Бойко " беше извършена от силите на подразделенията на ГУР на Министерството на защитата на Украйна, в частност под надзор бяха върнати сондажните платформи " Петро Годовалец " и " Украйна ", както и плаващите комплекси  " Таврида " и " Сиваш " ", се споделя в изказване на ГУР.

Отбелязва се, че по време на интервенцията специфичните сили са съумели да изземат скъпи титли: ресурс от хеликоптерни муниции от вида " неуправляеми авиационни ракети ", както и радар " Нева ", който може да наблюдава придвижването на кораби в Черно море.

Според информацията на разузнаването в Киев по време на интервенцията се е стигнало до борба сред плавателните съдове на украинските специални части и съветски изтребител Су-30.

Кулите или вишките на Бойко са платформи за сондиране на газ и петрол край крайбрежията на Крим в Черно море. Русия ги окупира през 2015 година, а от началото на пълномащабната инвазия те се употребяват за военни цели, като хеликоптерни площадки и за разполагане на радарни уреди.

След пълномащабното навлизане на Русия Украйна нанесе удари по няколко следени от Русия платформи. Разузнаването означи, че тези обекти съставляват интерес и за двете страни, като контролът върху тях от време на време минава от Украйна към Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР