Украйна ще защитава“ гражданите си в контролираните от Москва региони,

...
Украйна ще защитава“ гражданите си в контролираните от Москва региони,
Коментари Харесай

Зеленски: Няма за какво да преговаряме с Русия след псевдореферендумите

Украйна ще „ пази “ жителите си в следените от Москва райони, които съгласно управляващите са дали своят вот с голямо болшинство за обединение с Русия, съобщи президентът Володимир Зеленски.

„ Ще действаме, с цел да защитим нашите хора: и в Херсонска област, и в Запорожка област, и в Донбас, и в окупираните сега региони на Харковска област, и в Крим “, сподели той във видеоклип, оповестен в Telegram. „ Този фарс в окупираните територии не може да се назова даже реплика на референдуми “, сподели той.

Официалните прокремълски управляващи в четирите окупирани от Москва области на Украйна обявиха, че са победили в референдумите, които Киев и западните му съдружници оповестиха за подправени, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. 

По-рано Зеленски съобщи пред Организация на обединените нации, че Украйна няма да може да договаря с Русия след референдумите. „ Признаването от страна на Русия на псевдореферендумите за „ естествени “, използването на така наречен „ кримски сюжет “ и следващият опит за анексиране на украинска територия значи, че няма защо да се договаря с (настоящия) съветски президент “, сподели той във видеопослание на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ Пред очите на целия свят Русия организира прям фарс, наименуван „ референдум “, на окупираната територия на Украйна “, сподели той. 

„ Хората са принудени да попълнят някакви документи за телевизионна фотография под дулата на оръжия. Цифрите на хипотетичните резултати от псевдореферендума са направени авансово “, съобщи Зеленски.

Анексирането евентуално стартира в околните дни

Руски чиновници обявиха, че резултатите от противозаконните съгласно интернационалното право референдуми, проведени в четири украински региона, показват единомислеща поддръжка на гласувалите за присъединение на тези територии към Русия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Според окупационната администрация след броене на гласовете за влизане в Русия в самопровъзгласилата се Донецка национална република са гласували 99 %, в Луганската национална република - 98 %. В Запорожието повече от 93 на сто били декларирали, че желаят да станат част от Русия, а в региона на Херсон - над 87 на 100.

Безпрецедентното анексиране на тези територии евентуално ще стартира в околните дни. Очаква се, че идната стъпка ще е назначените от Москва окупационни администрации публично да изискат от съветския президент Владимир Путин да бъдат признати в Руската федерация. Кремъл даде да се разбере, че това може да стане бързо.

Добре пристигнали у дома 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разяснява резултатите от референдумите, проведени в четирите украински области, които са под съветски надзор. На тях жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики и на части от Запорожка и Херсонска област, завзети от Русия, бяха питани дали желаят да се причислят към Руската федерация.

„ Резултатите са явни. Добре пристигнали вкъщи, в Русия! “, написа той в канала си в Телеграм, заяви ТАСС.

Над 1 милиарда $ помощ за Украйна 

Съединените щати приготвят нова военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда $, заяви Ройтерс, базирайки се на американски публични лица, поискали да останат анонимни. Пакетът, който ще бъде разгласен скоро, ще включва реактивни системи за залпов огън Хаймарс и муниции за тях, разнообразни системи за битка с дронове и радари, резервни елементи, помощ за образование и техническа поддръжка.

Пакетът ще бъде финансиран посредством американската Инициатива за подкрепяне на Украйна (USAI), която дава опция да се купуват оръжейни системи от производителите, а не да се взимат от запасите на Съединени американски щати. 

Вашингтон с паника следи проведените от Москва референдуми в окупираните от нея региони на Украйна и приготвя нови наказания против Русия, в случай че Москва анексира тези области след плебисцитите, отхвърлени като фарсови и противозаконни.

След съветското навлизане в Украйна Съединени американски щати са дали на Украйна военна помощ за повече от 15 милиарда $. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР