Украйна ще строи военна база на Азовско море и е

...
Украйна ще строи военна база на Азовско море и е
Коментари Харесай

Украйна ще строи военна база на Азовско море

Украйна ще строи военна база на Азовско море и е изпратила спомагателни въоръжени сили в региона, с цел да противодейства на засилващата се съветска опасност, заяви през днешния ден шефът на украинските въоръжени сили, представен от Ройтерс.

Според началника на генералния щаб Виктор Муженко подкрепяните от Москва сепаратисти в отцепническия регион Донбас са минали от прикрити бойни дейности към подсилване на военните си позиции по границите на Украйна и към намерено нападателни дейности против кораби, плаващи към украинските пристанища.

Азовско море е стратегически ръкав от Черно море, чиито крайбрежия са поделени сред Русия и Украйна. Тази година напрежението по разграничителната линия сред тях там внезапно се ускори. Киев твърди, че Русия пречи на доста плавателни съдове да доближават украинските пристанища посредством подправени инспекции и арестувания.

Вашингтон също прикани Русия да спре "да тормози " кораби и достави на Украйна американски патрулни катери. В отговор Москва упрекна Украйна, че може да се опита да блокира анексирания от Русия Крим.

Всички дейности, които подхващаме в региона на Азовско море, са детайли от укрепването на нашето наличие там за съответен отговор на възможни съветски провокации, сподели Муженко, представен от Ройтерс. Той добави, че Украйна към този момент е разположила въздушни, сухопътни, военноморски и артилерийски сили в региона. Той отхвърли догатките, че украински военни кораби може да съпровождат търговски съдове през морето, с цел да предотвратят прекъсването им от съветски кораби.

Преди няколко дни говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели на конференция в Москва, че инспекциите, които Русия прави на кораби в региона, имат за цел да подсигуряват сигурността в Азовско море и Керченския пролив и не опонират на интернационалното право в тази зона на интернационално мореплаване.

Муженко приказва пред Ройтерс на борда на боен аероплан, връщащ се от остров по украинското крайбрежие през последния ден от петдневните военни учения в разнообразни елементи на Украйна, в това число край границата с Унгария. Това провокира отрицателна реакция от Будапеща, защото двете страни са в изострен спор поради рестриктивните мерки на Киев върху потреблението на маджарски език в Украйна и издаването на маджарски паспорти на етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

Муженко отхвърли тези учения да са проява на мощ към Унгария и разясни, че те имат за цел да предотвратят риска Русия да нападна Украйна от запад, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР