Украйна ще си върне всички окупирани територии, колкото и трудно

...
Украйна ще си върне всички окупирани територии, колкото и трудно
Коментари Харесай

6 месеца война: Как Украйна отбеляза Денят на независимостта?

Украйна ще си върне всички окупирани територии, колкото и мъчно да е това, увери президентът Володимир Зеленски в прочувствено послание към своя народ в Деня на независимостта, когато се навършват 31 години от отделянето ѝ от Съветския съюз.

Националният празник съответствува с шестия месец от началото на съветската инвазия в страната. От съображения за сигурност празненствата и всеобщите събирания са неразрешени.

Българският президент Румен Радев поздрави украинския си сътрудник. Той пожелава скорошно възвръщане на мира в страната.

Киев осъмна с писък на сирени за въздушна паника и пленена съветска военна техника по централните улици вместо обичайния церемониал.



В прочувствено послание президентът Володимир Зеленски посочи силата на украинския дух на фона на съветската инвазия.

" Най-сетне се обединихме - на 24 февруари, в 4 сутринта, се роди нова нация. Не се роди, а се прероди - една нация, която не заплака или закрещя, която не се уплаши и не избяга, не се съобщи и не не помни. ", уточни той.

Зеленски даде обещание, че всички окупирани територии ще бъдат освободени, колкото и да е мъчно - без отстъпки и взаимни отстъпки.

" Милеем единствено за родината си. Ще се борим за нея докрая. Издържахме към този момент шест месеца. Трудно е, само че сме стиснали юмруци и се борим за ориста си. Всеки нов ден е причина да не се отхвърляме. След толкоз дълго пътешестване нямаме право да не стигнем до края. Какво е за нас завършек на войната? Преди казвахме мир, в този момент споделяме победа. ", сподели Зеленски.



Богослужението в катедралата " Света София " в Киев, във връзка националния празник, беше единствено в присътвието на украинския президент и неговата брачна половинка и висши духовници. Володимир и Олена Зеленски се включиха в гала при мемориал край украинската столица, с цел да отдадат респект на починалите бранители на Украйна.



Киев е извънредно спокоен в деня на украинския народен празник. Пусти са улиците и в други градове, където беше натрапен вечерен час, в това число във втория по величина град Харков. Масовите прояви за Деня на независимостта бяха неразрешени заради опасения, че Русия може да употребява мотива и да нанесе въздушни удари.

Тишина и в Москва - като се изключи постоянните известия за оперативната обстановка, съветски публични представители и медии съвсем не означават шестия месец от наричаната от тях " специфична военна интервенция " в Украйна.

Световни водачи поздравиха Украйна за празника и показаха поддръжката си за страната. Британският министър председател в оставка Борис Джонсън изненадващо дойде на посещаване в Киев в израз на поддръжка към украинския народ.



В Брюксел европейските институции блестнаха в цветовете на украинското знаме. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен взе участие в демонстрация в центъра на белгийската столица, където алегорично беше разпънат голям украински байрак. Най-известната скулптура в Брюксел беше облечена в обичайната украинска носия.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР