Украйна ще се обърне към световната общност с искането да

...
Украйна ще се обърне към световната общност с искането да
Коментари Харесай

Шефът на украинските ВМС: Ще искаме затваряне на Босфора за руски кораби

Украйна ще се обърне към международната общественост с настояването да се затвори Босфорския проток за съветски кораби по отношение на пленяването от страна на Русия на военни ураински машини и моряци при случая в Керченския проток. Това оповестява УНИАН, като цитира командващия Военно-морските сили на Украйна Игор Воронченко в речта му на втората Международна конференция по въпросите на морската сигурност в Киев.

"Искам в този момент да подчертая значима детайлност по отношение на последващите дейности по отношение на случая в Керченския проток. Аз, като командващ Военно-морските сили, апелирам и показвам убеденост, че международната общественост въпреки всичко ще вземе решение и ще признае, че бе осъществена експанзия срещу Украйна ", декларирал Воронченко.

В тази връзка и на база членове от конвенцията от Монтрьо, а точно - член 19, ще желаяме Турция да затвори Босфорския проток за съветски кораби, с цел да схванат руснаците по какъв начин се нарушават нормите на интернационалното право ", акцентира командващият.

Има ли проблеми за прекосяването през Керченския проток?

Кремъл остро разкритикува апела на президента на Украйна Петро Порошенко към НАТО да разположи кораби в Азовско море. Порошенко насочи този апел по-рано през днешния ден в изявление за немския в. "Билд ". Говорителят Дмитрий Песков съобщи, че настояването на украинския президент "ясно цели да провокира повече напрежение " и е водено от "предизборните и вътрешнополитическите претекстове " на украинския водач, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На всекидневния брифинг Песков отхвърли изказванията на Украйна, че Русия лимитира корабоплаването покрай Крим, съобщи Ройтерс. По-рано през днешния ден украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян сподели, че две украински пристанища на Азовско море - Бердянск и Мариупол, са дейно блокирани от Русия, която не разрешава на никакви съдове да влизат и излизат от тях. Песков отговори, че не знае за никакви сходни проблеми и че трафикът на корабите през Керченския пролив, разделящ Черно от Азовско море, е естествен. Говорителят на Кремъл добави, че от време на време има закъснения в региона, само че те са резултат от неприятното време.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР