Украйна ще поиска историческият център на черноморския град Одеса да

...
Украйна ще поиска историческият център на черноморския град Одеса да
Коментари Харесай

Одеса поиска да влезе в световното наследство на ЮНЕСКО

Украйна ще изиска историческият център на черноморския град Одеса да бъде включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, заяви Българска телеграфна агенция.

Това беше обявено след посещаване във вторник на министъра на културата и на информацията на Украйна Олександър Ткаченко в централата на организацията в Париж, където се срещна с генералния шеф Одре Азуле.

Одеса има характерна архитектура със мощно френско и италианско въздействие. Руският стихотворец Александър Пушкин написа, че в " Одеса можеш да помиришеш Европа ".

Градът, който се намира единствено на няколко десетки километра от фронта, беше бомбардиран неколкократно от съветските военни. На 24 юли при обстрел беше развалена постройката на Музея за изящни изкуства, строена през 1899 година В началото на войната бяха нанесени и вреди на Музея на модерното изкуство.

ЮНСЕСКО към този момент е мобилизирала интернационалните специалисти, които да окажат техническа помощ на Украйна, тъй че кандидатурата на Одеса да бъде незабавно прегледана от страните членки на Комитета по международното завещание за впиването й в листата на международното завещание и в листата на застрашеното международно завещание.

На комитета ще бъде предложено и да впише и обекти в Киев и в Лвов в листата на застрашеното международно завещание.

Азуле заяви, че ЮНЕСКО ще ускори поддръжката си за финансиране на работите по ремонта на двата потърпевши музея в Одеса, както и за дигитализирането на 1000 произведения и на държавните архиви на Одеса. ЮНЕСКО ще обезпечи и доставката на нови уреди за отбрана на културните обекти в Одеса и на техния личен състав.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР