Украйна ще победи Русия и светът ще разбере, че руската

...
Украйна ще победи Русия и светът ще разбере, че руската
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Украйна ще победи Русия

" Украйна ще победи Русия и светът ще разбере, че съветската инвазия е " гигантската неточност ", съобщи английският министър председател Борис Джонсън, представен от Ройтерс.

Джонсън приказва посредством видеовръзка пред Върховната рада - еднокамарния украински парламент. В изявлението си той използваше цитати на английския министър-председател от времето на Втората международна война Уинстън Чърчил, с цел да подчертае поддръжката си за Украйна.
В първото изказване на западен водач пред украинския парламент от началото на войната на 24 февруари, Джонсън похвали Украйна за храбростта ѝ и че е развенчала " мита за непобедимостта на съветския президент Владимир Путин ".

" Имам едно обръщение към вас през днешния ден: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна ", съобщи английският министър председател.

Преди това той стана прав за украинския химн.

" Това е най-великият момент за Украйна, той ще се помни и за него ще се приказва генерации наред ", сподели английският министър председател. Той повтори думите на Чърчил от 1940 година, когато Англия е изправена пред опасността от инвазия на нацистка Германия и боен погром.

Джонсън е един от най-ревностните поддръжници на украинската опозиция против така наречен от съветския президент " специфична военна интервенция " на страната му в по-малкия й комшия. Според Украйна и Запада демилитаризацията и " денафикацията " на Украйна е подправен претекст за започване от Русия на непредизвикана нападателна война.

Джонсън разгласи спомагателна военна помощ за Украйна в размер на 300 милиона лири стерлинги, която ще включва техника за водене на електронна война и радарна система за локализиране на артилерия.

" Така наречената непреодолима мощност на военната машина на Путин се препъна в непоклатимия украински национализъм и обич към страната и се разруши ", сподели английският министър председател. " Ще продължим да доставяме Украйна, дружно с другите ваши другари, с оръжие, финансиране и филантропична помощ, до момента в който не реализираме дълготрайната си цел да укрепим Украйна по този начин, че никой в никакъв случай повече да не посмее да ви нападне ", добави той.

Избраният от Джонсън миг за обръщението му - месец откакто се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, стана причина за рецензии от страна на английски опозиционни политици, съгласно които това е просто метод министър председателят да увеличи рейтинга си преди локалните избори в четвъртък, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на министър-председателя отхвърли това да е предизборна акция или метод за отклонение на вниманието от свадите към купоните на " Даунинг стрийт " по време на локдауните поради коронавирус. По думите му министър председателят е бил решен да покаже поддръжката си за Украйна.

Зеленски за пръв път от началото на войната беше в украинския парламент. Той изрази почитта си към Джонсън, като сподели, че в този момент Англия и Украйна са приятелски страни.

В речта си английският министър председател съобщи, че западните съдружници не са създали задоволително, с цел да спрат Русия, откакто през 2014 година тя е анексирала Крим и е провокирала спор в Източна Украйна. Съюзниците на Украйна не трябва да я притискат да отстъпва територия, с цел да подписа мир, акцентира той, представен от Асошиейтед прес.

" Вие сте господарите на ориста си и никой не може и не трябва да постанова нищо на украинците. Ние във Англия ще се ръководим по вас и сме горди, че сме ваши другари ", сподели Джонсън.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР