Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации,

...
Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации,
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще ограничи дейността на религиозни организации, свързани с Москва

Украйна ще ограничи активността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва, и ще сложи още веднъж под въпрос статута на Православната черква, подчинена на Московската патриаршия, съобщи нощес президентът Володимир Зеленски, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Съветът за национална сигурност и защита разпореди на държавното управление да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за въздействие в Русия ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Според Зеленски украинската страна ще би трябвало също да " извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна черква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, в случай че е належащо, да предприеме плануваните от закона ограничения ".

Тези ограничения следват претърсванията, осъществени този месец от украинските служби за сигурност в основния манастир в столицата Киев, където се обитава предстоятелят на Украинската православна черква, както и на още няколко места за поклонение, на фона на съмнения за връзки с Москва. След акциите украинските служби оповестиха, че са иззели няколко хиляди $ и " проруска литература ".

Преобладаващо православна Украйна е разграничена сред Църква, подвластна от Московската патриаршия (макар че в края на май тя да разгласи, че прекъсва връзките си с Русия поради нахлуването в страната), и друга, представлявана от Киевската патриаршия, която през 2019 година се врече във честност на основания в Истанбул патриарх Вартоломей.

Руската православна черква, чийто патриарх Кирил е мощен покровител на съветския президент Владимир Путин, осъди претърсванията в Украйна като " акт на заплашване ", ориентиран против вярващите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР