Украйна ще иска от ЕС максимални компенсации, ако Европа се

...
Украйна ще иска от ЕС максимални компенсации, ако Европа се
Коментари Харесай

Киев ще иска максимални компенсации от ЕС, ако спре санкциите за Русия

Украйна ще желае от Европейски Съюз оптимални обезщетения, в случай че Европа се откаже от политиката на наказания към Русия. Това съобщи украинският вицепремиер за евроатлантическата интеграция Дмитро Кулеба, съобщи ТАСС.

"Ако това (премахването на санкциите) въпреки всичко се случи, Киев би трябвало да получи за това решение оптимални обезщетения в каквато и да е форма ", споделя той в изявление за РБК-Украйна. Кулеба отбелязва, че задачата на украинската дипломация и "висока политика " е да не се допусне събаряне на глобите, до момента в който не бъде реализиран напредък в осъществяването на минските договорености.

Киев към този момент вижда намаляване на метода на санкционната политика на Европа към Русия, споделя още вицепремиерът. "Хоп – и ги върнаха в ПАСЕ, хоп – и заговориха за връщането им в Г-7. Започнаха непрекъснати срещи с съветското управление на високо ниво ", отбелязва Кулеба. По думите му Киев е подготвен за момента, в който глобите няма да бъдат продължени. Същевременно Украйна към момента не е получила каквито и да било сигнали, че глобите на Европейски Съюз против Русия няма да бъдат продължени, прибавя Кулеба.

Руският президент Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел са се съгласили, че Украйна би трябвало да даде на Донбас специфичен статут, заложен в украинския закон, показва Кремъл, представен от Ройтерс. Двамата водачи са разискали през вчерашния ден по телефона уреждането на украинската обстановка. Постигане на единодушие по въпроса за този статут би било стъпка напред към образуване на четиристранната среща на върха в нормандски формат за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Киев се е съгласил да даде на Донбас специфичен статут и да разреши да се проведат там локални избори. Но пред заплахата от улични митинги на сънародниците си, обвинили го, че се поддава на напън от Москва, Зеленски по-късно сподели, че изборите не би трябвало да бъдат създадени под опасност и би трябвало да бъдат в сходство с украинския закон, отбелязва Ройтерс.

В телефонния диалог Путин и Меркел са разискали и въпроса за бъдещия пренос на съветски газ през територията на Украйна, разясни пресслужбата на Кремъл и напомни, че тази тематика е обект на тристранни диалози, водени от Русия, Украйна и Европейската комисия.

В центъра на диалога е била и подготовката на среща на върха в нормандски формат, добави заместник-говорителят на немското държавно управление Улрике Демер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР