Украйна ще бойкотира заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество

...
Украйна ще бойкотира заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество
Коментари Харесай

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Украйна ще бойкотира съвещанието на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), което ще се организира в Скопие, в символ на митинг против присъединяване на съветския министър на външните работи Сергей Лавров. Това съобщи през днешния ден представителят на украинското външно министерство Олег Николенко, представен от Франс прес.
 
" Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира съвещанието на министерско равнище на ОССЕ поради решението да се позволи на Лавров да взе участие в него ", сподели Николенко.
 
Това изказване идва ден откакто България разгласи, че ще позволи на Лавров да премине през нейното въздушно пространство, с цел да участва на съвещанието на ОССЕ в Скопие макар европейските наказания, наложени на Русия поради съветската инвазия в Украйна.
 
Агенция Франс Прес цитира и изказването на българското министерство на външните работи, в което се споделя, че издаденото дипломатическо позволение за прехвръкване има краткотраен темперамент и че това решение попада под изключенията от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на Лавров.
 
Това позволение изпраща " сигнали за опцията за завръщане към форми на съдействие, които съществуваха преди февруари 2022 година с една страна, провокирала най-голямата въоръжена експанзия в Европа от края на Втората международна война ", споделя Николенко в изказване, оповестено в страницата му във Facebook.
 
Балтийските страни също оповестиха, че ще бойкотират съвещанието на ОССЕ в Скопие поради поканата за Лавров. Според външните министри на Литва, Латвия и Естония наличието на Лавров поражда риск " от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълновръстен член на нашата общественост от свободни страни ", се споделя в тяхно взаимно изказване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР