Украйна ще бъде принудена да преразгледа стратегията си, ако не

...
Украйна ще бъде принудена да преразгледа стратегията си, ако не
Коментари Харесай

Украйна ще преразгледа стратегията, ако не бъде поканена в НАТО на срещата във Вилнюс

Украйна ще бъде принудена да " преразгледа тактиката си ", в случай че не бъде поканена да се причисли към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли, съобщи вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в изявление за вестник " Европейска истина ".

 

" Това несъмнено ще наложи преразглеждане на тактиката ", сподели тя в отговор на въпрос за реакцията на Киев, в случай че на срещата на върха във Вилнюс НАТО не предложения Украйна да се причисли към алианса след края на спора, написа Българска телеграфна агенция.


Стефанишина изясни, че в случай че Украйна не получи покана, тя ще измести фокуса от участието в НАТО към гаранциите за сигурност за Киев от западните страни.

 

" Тоест, в случай че във Вилнюс имаме отсрочено решение или нямаме решение по отношение на участието на Украйна в НАТО, това значи, че тогава главното нещо са гаранциите за сигурност. Следователно фокусът явно се измества ", сподели вицепремиерът.

 

Тя добави, че решението на НАТО във Вилнюс слага началото на процеси, свързани със стратегическото обмисляне, военната помощ, военното обмисляне, въпроса за трансформацията на бранша за сигурност и въоръжените сили, целите в съдействието със съдружниците, наличието на самите гаранции за сигурност.

 

В изявлението Стефанишина сподели също, че украинският президент Володимир Зеленски към момента не е взел дефинитивно решение за пътуването си до Вилнюс за срещата на върха на НАТО.

 

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че на срещата на върха във Вилнюс НАТО би трябвало да реализира единодушие по проект от три точки, който да приближи присъединението на Украйна към алианса.

 

Той обаче не даде обещание, че Украйна ще бъде поканена да се причисли към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли след края на военните дейности в страната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР