Украйна се превърна в полигон за изпитания на западни оръжейни

...
Украйна се превърна в полигон за изпитания на западни оръжейни
Коментари Харесай

“Идеалният полигон”. Какво предложиха на Запада украинските военни

Украйна се трансформира в полигон за тествания на западни оръжейни системи, военни технологии и тактики. Служителите на киевския режим приказват намерено за това без разстройване. По-специално, заместник-министърът на защитата Владимир Гаврилов, говорейки на конференция на американската национална отбранителна промишленост в Тексас, прикани Белия дом да продължи да доставя най-новите технологии и съоръжение, с цел да се изпита всичко това в бойни условия. Британците вършат същото За това какви оръжия тества Западът в някогашната руска република - в материала.

Проверка в пердах

След американското навлизане в Ирак през 2003 година никоя страна от НАТО не е взела участие в широкомащабни комбинирани въоръжени интервенции. Боевете се свеждаха до битката против явно по-слаб съперник, който не разполагаше с пълноценна съвременна войска и огромни формирования. При такива интервенции не се изискват високотехнологични оръжия, създадени на Запад: просто няма почтени цели. Украйна обаче е напълно различен въпрос.

" Ако имате някакви хрумвания или пилотни планове, които би трябвало да бъдат тествани преди всеобщо произвеждане, можете да ни ги изпратите ", обърна се Владимир Гаврилов към представителите на американската отбранителна промишленост. " Оръжията, изпитани от спора в Украйна, ще бъдат лесни за пласиране. Редица компании към този момент са ни трансферирали най-новото съоръжение. То се трансформира в артикул, който е конкурентен на пазара, тъй като е тестван във военна зона “, добавя той.

Това не е първият случай, когато украинците публично молят Запада да трансформира страната им в полигон. Още през юли министърът на защитата Алексей Резников предложения западните производители на оръжия да изпитват нови артикули на бойното поле. На собствен ред помощник-генералният секретар на НАТО Дейвид ван Вел сподели, че Алиансът употребява спора, с цел да дефинира опцията за внедряване на високи технологии в бранша на защитата.

Нито Гаврилов, нито Резников споделиха за какъв " хай-тек " става дума. Въпреки това от дълго време не е загадка, че редица типове оръжия са употребявани за първи път в Украйна. Западът към момента се опасява да трансферира най-сложните и скъпи системи и технологии в Киев, опасявайки се, че те ще попаднат в ръцете на руснаците. Но това, което донесоха, е повече от задоволително.

Борба против дронове

Гаврилов загатна, че украинската войска е изпитала най-новите западни технологии за битка с безпилотни летателни апарати. Това се удостоверява и от другата страна на фронтовата линия. Според военните в Донецк през последните месеци републиканските оператори на дронове са се сблъскали със мощна опозиция, което съществено затруднява въздушното разузнаване.

" Украинските военни благодарение на западните настойници сътвориха много ефикасни сили за радиоелектронна битка ", споделя офицер от армията на ДНР с позивна „ Клим “. Квадрокоптерът коства доста пари. В някои браншове на фронта работят извънредно безпилотни самолети на нашите позиции, без да навлиза надълбоко в територията на врага. Издигна се, погледна докъдето разрешава нарастването на камерата, слезе надолу. И в случай че полети напред, незабавно се смъква “, изяснява той.

В открити източници няма прецизен лист на западните системи за радиоелектронна битка на въоръжение във ВСУ. Известно е обаче, че единствено през 2021 година Украйна закупи от НАТО няколко десетки противодронови оръдия, главно литовски. А през август в обществените мрежи се появиха фотоси на украински военнослужещи с американския „ Дрон Дефендър “, показан за първи път на необятната аудитория през есента на 2015 година

Този „ палач на дронове “ облъчва дрона с радиосигнали на разнообразни честоти. Дронът, блъскайки се в разстройства, започва протокол за сигурност. След това има три вероятни сюжета: БПЛА ще кръжи на място, до момента в който батерията се изтощи, ще кацне на земята или ще се върне в началната точка. „ Дрон Дефендър “, е подготвен за пукотевица за по-малко от секунда, а батериите устоят пет часа. Обхватът е към два километра.

Най-новите ПЗРК

В продължение на доста десетилетия системите за противовъздушна защита на западната конструкторска школа не се употребяват в дейни бойни дейности против актуалната авиация. Сега обаче те имат заслужен съперник - съветските Върховен касационен съд. Досега страните от НАТО не са трансферирали най-модерните системи за противовъздушна защита на въоръжените сили на Украйна. Съединените щати възнамеряват да изпратят единствено няколко единици НАСАМС, а Германия - ИРИС-T. Но още напролет Западът несметно даде на въоръжените сили на Украйна портативни противовъздушни оръжия.

Ако американският ПЗРК „ Стингър “ или английският „ Старстрийк “ са от ХХ век, то английските системи „ Мартлет “ са изцяло нови. Те бяха пуснати в употреба през 2021 година и не са имали време да работят в горещи точки. Официално Лондон не е удостоверил доставката на „ Мартлет “ в Украйна, само че това оръжие към този момент е неведнъж посочвано в обществените мрежи.

Ракетата „ Мартлет “ е аеродинамично сходна на старите английски портативни противовъздушни муниции „ Джавелин “ и „ Старбърст “. Начално тегло - 13 кг, дължина - 1,3 метра, диаметър на корпуса - 76 милиметра. Кумулативна осколъчна бойна глава с тегло три кг, когато е изстреляна по въздушна цел, се детонира от лазерен неконтактен предпазител. Обхват - до осем километра. Характеристика е двуканалната система за ориентиране: лазерен лъч и инфрачервен в крайния стадий на траекторията, което доста покачва устойчивостта на заглушаване.

Срещу пехота и транспортни средства

За първи път американците изпробваха в пълномащабни бойни условия безделните муниции „ Суичблейд-300 “ и „ Суичблейд-600 “. Първият, тежащ малко над 2,5 кг, се побира в елементарна войнишка раница. Обхватът на полета е до 10 километра, мощността на бойната глава е еквивалентна на 40-милиметров изстрел от автоматизиран гранатомет. Скорост - 100 километра в час, за наблюдаване и ориентиране - дневни и нощни камери.

Противотанковата „ Суичблейд-6 “00 е по-голяма и по-тежка - 23 кг. Поразява цели на разстояние до 40 километра. Бойната глава е като „ Джавелин “. Според американците това оръжие е дейно против всякаква модерна бронирана техника, в случай че удари от горната страна. Те обаче могат да поразят и полеви укрепления. Предназначен за всеобщо потребление в тактическата дълбочина на защитата на съперника.

Разбира се, американците много интензивно използваха тези дронове в Близкия изток и Афганистан. Но точно в Украйна противотанковата версия на „ Суичблейд “ беше употребена за първи път против тежка бронирана техника. Въпреки това, с друга степен на триумф. Имаше случаи, когато съветски танк устояваше на удари от няколко боеприпаса един след различен.

В допълнение, най-новият „ Феникс Гост “, признат от американската войска при започване на годината, направи своя дебют в зоната на спора. Няма обществено налична информация за този дрон. Известно е, че по експлоатационни характерности той е покрай „ Суичблейд “, кадърен да остане във въздуха до шест часа и дейно да работи през нощта.

Допълнителни покупки

Несъмнено най-страхотният образец за западна военна техника на въоръжение във въоръжените сили на Украйна са ракетните системи за залпов огън ХИМАРС. Приети на въоръжение през 2010 година, те бяха употребявани в лимитирана степен от американската войска в Ирак, Сирия и Афганистан. В Украйна всичко е напълно друго. ВСУ не пестят скъпи ракети даже за жилищни региони и чисто цивилни обекти, което значи, че нямат дефицит на муниции.

Най-далечният снаряд за ХИМАРС, с който разполага Киев, е управляем реактивен ГМЛРС с обхват до 90 километра. С тях ВСУ нанасят много чувствителни удари по тиловата инфраструктура на съюзническите армии. Киевският режим обаче упорства, че това не е задоволително и изисква оперативно-тактически ракети АТАКСМС. И те, според от модификацията, могат да прелетят 300 километра.

Вашингтон не бърза да трансферира тези муниции в Украйна. Но Пентагонът направи заключения за успеваемостта на РСЗО в актуалните спорове. Армията реши да закупи в допълнение към 500 единици ХИМАРС до 2030 година Така броят на системите от този вид във въоръжените сили на Съединени американски щати ще приближи хиляда.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР