Украйна се опита да атакува руски кораби в Черно море

...
Украйна се опита да атакува руски кораби в Черно море
Коментари Харесай

Черноморският флот изисква нови мерки за защита от украински морски дронове

Украйна се опита да нападна съветски кораби в Черно море с безпилотни катери. В мрежата допускат, че става дума за неотдавна показаните от ВСУ морски дронове камикадзе “Магура В5 ”. Те могат да бъдат употребявани и от врага при положение на терористична офанзива на Кримския мост. Какви са характерностите на тези устройства и по какъв начин Русия може да отбрани своя флот?

Украйна направи опит да нападна корабите на Черноморския флот " Сергей Котов " и " Василий Биков " с три безпилотни катера, само че не съумя, заяви съветското министерство на защитата. Инцидентът е станал на 340 км югозападно от Севастопол. Всички украински катери са унищожени от огън от щатното въоръжение на съветските кораби. След отбиване на офанзивата патрулните кораби траяли да извършват задания по надзор на корабоплаването.

Припомняме, че оня ден американските медии демонстрираха украинския морски безпилотен катер-камикадзе “Магура В5 ”, който, както беше обявено, ВСУ ще употребяват за удари по съветска гражданска и военна инфраструктура.

Според Си-Ен-Ен дронът може да носи до 300 кг експлозив с обхват от 800 км. Украинските медии към този момент оповестиха, че на устройството се разпореждат огромни очаквания, в това число и заради обстоятелството, че сякаш е напълно украинска разработка.

В черноморската част на театъра на военните дейности са назрели ясни промени. И по този начин, Русия прихваща самодейността, украинските пристанища са унищожени. Но както споделят специалистите, в този момент тази работа би трябвало да бъде засилена. Освен товаса скептични по отношение на изказванията за „ родината “ на “Магура В5 ”.

„ Днешната офанзива против корабите на Черноморския флот можеше да бъде осъществена от морски дронове камикадзе “Магура В5 ”. Твърди се, че това е украинска разработка, само че в реалност най-вероятно има съставни елементи от Англия или Съединени американски щати. В Украйна просто се прави сглобяването на устройства ”, сподели Василий Дандикин, капитан от 1-ви сан.

„ Що се отнася до самите дронове, те имат огромен обхват - до няколкостотин благи, могат да доближат от Одеса до Севастопол, а някои от нашите газопроводи също са изложени на риск. В същото време устройството е много бързо и носи порядъчен товар - към 300 кг експлозиви ”, сподели източникът.

„ Украинците се хвалят, че това е доста съвременна и ефикасна разработка. Но тези устройства се унищожават също толкоз елементарно, колкото всички останали. Те нямат неповторими технологии или отбрана. Много страни, в това число Русия, имат сходни дронове “, твърди специалистът.

„ Що се отнася до ограниченията за противопоставяне на такива устройства, прилагаме цялостен комплекс. По-специално, ние нанасяме удари по местата на тяхното събиране, изключително по крайбрежието от Николаев до Одеса. Освен това в Черно море се инсталират огради, които са се потвърдили много дейно. Използват се системи за радио-електронна битка, с цел да ги открият и избият от курса, а безпилотните самолети също се стрелят от картечници и малокалибрена артилерия “, добави той.

„ Разбира се, всяка офанзива против нашия флот е предизвикателство. Русия би трябвало постоянно да усъвършенства всички налични ограничения, с цел да се оправя по-ефективно със заканите. Руската отбранителна промишленост създава нови типове оръжия и средства за противопоставяне на сходни закани “, акцентира Дендикин.

„ Съдейки по характерностите, безпилотната лодка “Магура В5 ” е много съществено устройство с положителни експлоатационни характерности. Но най-вероятно нямаше да се оправят без помощта на Запада ”, прибавя капитанът от III сан от запаса Максим Климов.

„ Като контрамярка против такива катери е най-ефективно да се употребява радар, защото той ясно ги открива. Освен това най-ефективните средства за поразяване са 30-милиметровите корабни артилерийски установки АК-630 “, сподели той.

„ Но в това време въоръжените сили на РФ би трябвало да употребяват по-активно военноморската авиация. Патрулирането на акваторията с противолодъчни самолети със междинен обхват Ил-38Н и нови хеликоптери изцяло ще отстрани опасността от потреблението на безпилотни катери “, добави източникът. „ В същото време, несъмнено, неприятно въоръжените кораби са изложени на риск да бъдат потопени. В същото време най-голямата опасност съставляват освен масираните офанзиви на катери-камикадзе, а комбинирането им с противокорабни ракети. В този случай не може да се разминем без потреблението на военноморска авиация за отбрана на Черноморския флот “, акцентира той.

„ За да защитим нашите кораби от опасността от безпилотни лодки, като “Магура В5 ”, е належащо да засилим разузнаването на акваторията на Черно море благодарение на БПЛА. Наземните и въздушните радари са дейно средство за наблюдаване “, показва Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„ В същото време, когато се фиксира подозрителна активност на вода, е належащо да се вдигне във въздуха военноморската авиация, както и хеликоптерите. Те би трябвало да са на пост, с цел да могат при нужда бързо да стартират бойни задания “, сподели той.

„ Освен това цялостният надзор над Змийския остров ще ни разреши да осигурим сигурността на съветските кораби в Черно море. Местоположението му е идеално за прихващане на дронове, изстреляни от врага, нанасяне на удари по пристанищата и военната инфраструктура на Николаевска и Одеска области “, заключва Бартош.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР