Украйна се нуждае от още време, за да започне пролетната

...
Украйна се нуждае от още време, за да започне пролетната
Коментари Харесай

Зеленски: Имаме нужда от повече време за контраофанзивата. Рискуваме да загубим много хора

Украйна се нуждае от още време, с цел да стартира пролетната си контраатака против съветските сили, защото армията ѝ все чака да получи част от обещаната военна помощ. Това стана ясно от думите на украинския президент Володимир Зеленски в изявление пред няколко медии, измежду които и BBC.

" С това, с което към този момент разполагаме, можем да продължим напред и да реализираме триумф. Но ще загубим доста хора. Мисля, че това е недопустимо. Затова би трябвало да изчакаме. Все още се нуждаем от малко повече време ", сподели той.

Зеленски добави, че бойните бригади са " подготвени ", само че армията към момента има нужда от " някои неща ", в това число бронирани машини, които идват постепенно. Президентът за следващ път акцентира, че няма да отстъпи никакви територии в името на мира.

По-рано той показа спокойно предложение от 10 точки, в което приканва за връщане на всички завладени от Русия територии, погашение на компенсации за вредите от спора и основаване на специфичен арбитражен съд, който да преследва съветските военни закононарушения. Планът беше изрично отритнат от Кремъл.

Войната в Украйна сега се намира в преломен миг, защото Киев се готви за контранастъпление, откакто за последните шест месеца силите ѝ бяха в отбрана. То може да се окаже решаващо и да преначертае фронтовите линии, откакто зимната атака на Москва по този начин и не докара до особени резултати.

Това ще бъде и значим тест за Украйна, която желае да потвърди, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, могат да доведат до обилни триумфи на бойното поле.

Развития на фронта

Битките през последните дни не престават да бъдат съсредоточени в дребния източноукраински град Бахмут. Украйна разгласи триумфи в покрайнините му, като твърди, че съветска бригада е избягала от позициите си във вторник, отстъпвайки обширна територия югозападно от града.

Командирът на сухопътните украински сили уточни, че съветските бойци са`отстъпили тук-там с до 2 км на фронтовата линия. Руското министерство на защитата не е коментирало тези известия, само че представителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че войната е " доста сложна ". Той съобщи, че не се съмнява, че Бахмут " ще бъде високомерен и ще бъде държан под надзор ".

Според Института за проучване на войната (ISW) силите на Москва срещат проблеми. В последния си отчет специалистите показват, че " продължаващите офанзиви " от страна на Украйна в допълнение лимитират напредъка на Русия в града.

Висшият боен представител на НАТО адмирал Роб Бауер разказа по какъв начин съгласно него сега наподобява войната. Той я дефинира като борба сред огромен брой неприятно подготвени съветски бойци с остаряло съоръжение и по-малки украински сили с по-добри западни оръжия и образование.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР