Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване, само

...
Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване, само
Коментари Харесай

Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване

Украйна се нуждае от 750 милиарда $ за възобновяване, единствено директните вреди от съветската инвазия върху инфраструктурата на страната възлизат на 100 милиарда

Такава оценка даде украинският министър председател Денис Шмихал пред Международната конференция за възобновяване, която стартира в Лугано, Швейцария. Инициативата е определяна от представители на Евросъюза като нов "План Маршал ", предава.

Украинското държавно управление вижда като основен източник на средства за възстановителния проект активите, иззети от съветските олигарси, уточни украинският министър председател. Според него проектът би трябвало да се състои от три стадия, като се стартира с възобновяване на най-необходимото, да вземем за пример водоподаването.

Веднага след края на сраженията би трябвало да последва бързо създаване на краткотрайни жилища, лечебни заведения и учебни заведения. Заключителният стадий би трябвало да се концентрира върху дълготрайното трансформиране на Украйна, уточни Шмихал.

Президентът Зеленски се обърна към форума по видеовръзка.

Това не е местен въпрос, някъде на изток - не. Става дума за нахлуване на Русия против общите полезности, които споделяме вие и аз. Така възобновяване на Украйна не е локален план на една обособена нация, само че и на демократичния свят, на всички страни, които могат да се дефинират като цивилизовани.

Не би трябвало да се разреши на Кремъл да реализира задачата си за военно, политическо и икономическо разрушение на Украйна, посочи ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че от началото на войната Евросъюзът е мобилизирал 6,3 милиарда евро финансова поддръжка за Украйна и ще има още средства. фон дер Лайен съобщи, че Евросъюзът ще сътвори платформа за възобновяване, която ще координира процеса след края на войната. Ще се разчита и на опита от битката с последствията от ковид-пандемията.

Чрез капиталовата платформа Европейската комисия може да предложи обширната си експертиза при ръководство на стратегии, която съчетава промяна и вложения, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Оригиналният "План Маршал " е американска самодейност, стартирала през 1948 година за възобновяване на следвоенна Европа. Идеята е на тогавашния държавен секретар Джордж Маршал. В рамките на програмата Вашингтон инжектира в европейските стопански системи малко над 13 милиарда $, равни в този момент на 160 милиарда. 85 % от средствата са отпуснати безплатно, а останалите - под формата на дълготрайни заеми.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР