Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за триетапен план

...
Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за триетапен план
Коментари Харесай

Украйна поиска 750 млрд долара за възстановяване от руската инвазия

Украйна се нуждае от 750 милиарда $ за триетапен проект за възобновяване в резултат на съветската инвазия и унищожаването на локални градове и инфраструктура. Това споделиха украински водачи на интернационална среща в понеделник.

Става дума за двудневна интернационална конференция в Лугано, Швейцария за възобновяване на Украйна от следствията от съветската инвазия в страната, която стартира на 24 февруари. Очаква се да вземат участие към 1000 души, измежду които председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателите на Чехия, Литва и Полша.

Украинският министър председател Денис Шмигал сподели, че съгласно Киев забележителен източник на финансиране за възобновяване би трябвало бъдат активи, иззети от съветски олигарси. Шмигал прави оценка тези активи на сред 300 и 500 млрд $.

„ Вярваме, че основният източник на възобновяване би трябвало да бъдат иззетите активи на Русия и съветските олигарси “, сподели той. "Руските управляващи отприщиха тази кървава война. Те предизвикаха това всеобщо опустошение и би трябвало да бъдат държани виновни за това. "

Шмигал добави, че директните вреди на инфраструктурата от съветските офанзиви до момента възлизат на минимум 100 милиарда $. По негови думи Киев възнамерява триетапен развой на възобновяване.

Президентът Володимир Зеленски също се включи посредством видеовръзка от Киев. Той сподели, че възобновяване на страната е „ обща задача на целия либерален свят “ и ще бъде услуга на всички народи.

„ Възстановяването на Украйна е най-големият принос за поддръжката на световния мир “, сподели Зеленски.

Конференцията, в която вземат участие представители на национални държавни управления, частния бранш и интернационалните организации, беше планувана преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Нейната първична цел беше да се концентрира върху напредъка на Киев по пътя към държавни промени.

Вследствие на съветската инвазия новият фокус е върху определянето на целите за развой на възобновяване, който да стартира преди края на войната.

Първият стадий ще бъде ориентиран към поправяне на инфраструктура, които визира всекидневието, да вземем за пример общинските водоснабдявания. Вторият ще бъде стадий на „ бързо възобновяване “, който ще стартира незабавно щом войната завърши и ще включва детайли като краткотрайни жилища, лечебни заведения и учебни заведения.

Третият стадий ще бъде ориентиран към трансформиране на страната в по-дългосрочен проект. По думите на Зеленски проектът за възобновяване на Украйна съставлява „ най-амбициозният план на нашето време “.

"Възстановяването на Украйна не е локална задача на една нация. Това е обща задача на целия либерален свят ", сподели той. "Ние сплотяваме демократичния свят... Перспективата на свободните хора постоянно надвива. "

Швейцарският президент Игнацио Касис , хазаин на събитието, акцентира нуждата от поддръжка на Украйна „ в същото време на смут, безсмислено опустошение и тъга “.

„ Знаем, че тяхната борба е и наша борба “, сподели Фон дер Лайен на конференцията. Затова „ ние работим в тези дни, с цел да помогнем на Украйна да завоюва тази война “, добави тя.

Британският външен министър Лиз Тръс сподели пред Ройтерс в коридорите на конференцията, че Русия би трябвало да бъде държана виновна за вредите, породени от нейната "ужасяваща война ". „ Ние преглеждаме разновидности за употреба на съветски активи “, сподели тя, като повтори думите на Шмигал за потреблението на олигархични средства.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР