Украйна се надява до три години да започне собствено производство

...
Украйна се надява до три години да започне собствено производство
Коментари Харесай

Украйна става производител на ядрено гориво, ще измества Русия

Украйна се надява до три години да стартира лично произвеждане на нуклеарно гориво за атомни електроцентрали, което да размени съветското гориво, в това число на европейския пазар. Това оповестиха от пресслужбата на украинското министерство на енергетиката, представени от ТАСС.

Украйна към този момент стартира производството на съставни елементи за горивни касети вид ВВЕР-1000, а след това възнамерява да стартира произвеждане на касети за реактори ВВЕР-440. По данни на енергийното министерство планът се извършва от " Енергоатом " в съдействие с американската компания " Уестингхаус ".

От ведомството показват, че тази година би трябвало да завърши лицензирането, а промишленото произвеждане на облицовки и глави (елементи на горивните касети) да стартира през 2024 година Те ще се употребяват за произвеждане на нуклеарно гориво за потребностите на " Енергоатом " в завода на " Уестингхаус " във Вестерос, Швеция.

Министърът на енергетиката Херман Галушченко съобщи, че Украйна чака в бъдеще да се трансформира в снабдител на нуклеарно гориво за европейските страни, в които работят атомни електроцентрали с реактори вид ВВЕР-440, за които няма аналози на съветското гориво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР