Украйна се надява да подпише сделка за закупуването на два

...
Украйна се надява да подпише сделка за закупуването на два
Коментари Харесай

Украйна иска да сключи ядрена сделка с България през юни

Украйна се надява да подпише договорка за закупуването на два нуклеарни реактора от България
Това сподели ръководителят на нуклеарната компания Енергоатом пред Ройтерс
Украйна се надява да подпише договорка през юни за закупуването на два нуклеарни реактора от България, защото се пробва да компенсира загубата на окупираната от Русия окупирана от Русия централа в Запорожие с шест реактора, сподели ръководителят на нуклеарната компания Енергоатом пред Ройтерс.
Новите реактори ще бъдат издигнати в атомната електроцентрала Хмелницки в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия съоръжение, което Киев желае да внесе от България, сподели Петро Котин в изявление.
Русия получи надзор над станцията Запорожие, най-голямата нуклеарна централа в Европа, откакто стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Шестте нуклеарни реактора на Запорожие към този момент не работят.
„ Преговорите сред държавното управление на Украйна и България не престават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на контракти с България за закупуване на това съоръжение “, сподели Котин в изявлението, извършено късно в четвъртък.
„ Поставих (задача) пред нашата строителна организация и станция Хмелницки тя да бъде подготвена за инсталиране до юни “, сподели той, имайки поради първия от двата реактора, които ще бъдат подготвени за инсталиране незабавно.
Той сподели, че в случай че бъде доставен в точния момент и напълно, Енергоатом ще бъде подготвен да стартира пускови работи по новия реактор след две-три години, интервал, който е нужен и за производството на турбината за блока. Energoatom е в предварителни договаряния с General Electric (NYSE:GE) за създаване на турбината, сподели той.
Вторият реактор ще бъде конфигуриран по-късно и Котин не уточни времева рамка.
Той сподели, че преди този момент България е сложила цената на двата реактора на 600 милиона $, само че София има предпочитание да усили цената на оборудването, което с изключение на България може да се купи единствено от Русия.
„ От българска страна има непрекъснато предпочитание да реализират по-големи изгоди за себе си от тези 600 милиона $ и колкото повече време минава, толкоз по-високи цени те огласяват, само че ние към момента сме фокусирани върху цената от 600 милиона $ “, сподели Котин.
Той сподели, че Енергоатом също има намерение да построи още два реактора в Хмелницки въз основата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще стартира бетонирането на двата нови блока при започване на април.
След загубата на Запорожие Украйна разчита на нуклеарна сила от три работещи централи в страната, общо девет реактора, в това число два реактора, които сега работят в централата в Хмелницки.
Котин сподели, че Украйна не се е отказала от проектите си да рестартира Запорожката електроцентрала един ден и че, за разлика от Русия, тя ще бъде в положение и ще знае по какъв начин да върне електроцентралата в употреба.
„ Те (Русия) към момента споделят, че ще рестартират централата, само че механически не могат да я пуснат, тъй като няма електрически линии, няма вода и няма личен състав “, сподели Котин, добавяйки, че Москва не желае да признае, че в политическо равнище.
На бойното поле обаче самите украински войски са изостанали, откакто се пробваха да провеждат контранастъпление предходната година, което се оказа некомпетентно да разбие съветските отбранителни линии в региона на Запорожие.
Котин сподели, че Енергоатом, който е запазил личния състав, ръководещ Запорожие, ще бъде подготвен да рестартира централата след нейното „ деокупиране “ и че към този момент има подготвени специфични екипи за това.
След като язовир Каховка беше взривен, станцията загуби непрекъснат приток на вода от река Днепър, нужна за енергоблоковете, и до момента централата има единствено дребен ресурс в езеро покрай оборудването.
Котин сподели, че при сегашните условия единствено един реактор може да работи не повече от един месец и по-късно би трябвало да бъде изключен заради липса на вода за охладителната му система.
Той означи, че за рестартиране на станцията или разрушеният язовир Каховка би трябвало да бъде възобновен, или би трябвало да бъдат построени помпи за водоснабдяване от Днепър.
„ (Това отнема) някъде към две години, само че това са главните скъпи ограничения. През това време ще бъде допустимо да се ревизират всички системи и в случай че няма бойкот, всички други системи ще бъдат подготвени за пускане. “
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР