Украйна се мъчи да свикне с недопустимата доскоро мисъл, че

...
Украйна се мъчи да свикне с недопустимата доскоро мисъл, че
Коментари Харесай

Украйна очаква победата на Зеленски

Украйна се мъчи да свикне с неприемливата до неотдавна мисъл, че артистът и дилетант в политиката Володимир Зеленски може да завоюва президентската конкуренция. Това ще значи скок в незнайното за страната, която води война и в същото време поставя старания да стане член на Европейския съюз, съобщи Франс прес в навечерието на днешния втори избирателен тур.

Малцина одобриха съществено 41-годишния шоумен, оповестил на 31 декември, че се кандидатира за държавен глава. С течение на времето успеха му се очерта като допустима и множеството коментатори в Киев я считат към този момент за приключен факт - стига да не забележим някой неочакван поврат, с каквито е богата украинската история.

Спечелил с огромна преднина първия тур, Зеленски наподобява ще събере над 70 на 100 от гласовете, както сочат анкети преди балотажа, който ще го изправи през днешния ден против 53-годишния президент Петро Порошенко, определен преди пет години след бягството на проруския предишен водач в разгара на прозападния протест, прочут като Майдан.

Петро Порошенко "май въпреки всичко ще изгуби ", установи в петък Михайло Дубинянски, колумнист на уеб страницата "Украинска истина ". "Шансовете на настоящия президент за победа на втория тур са от сферата на теорията и фантазията. Всички наподобява са приели това ", добави той. Според него държавният водач не е съумял "да усети по кое време един началник става личност, непоносима в очите на страната ".

Залозите са огромни за Украйна, някогашна руска република, озовала се в извънредно състояние, откакто стана самостоятелна през 1991 година След като Порошенко пое властта, Русия анексира полуостров Крим, а в източните украински райони избухна война, взела за пет години близо 13 000 жертви. Кризата изостри напрежението сред Русия и Запада, които вкараха взаимни наказания.

Независимо от обещанието му да поддържа прозападния курс на Украйна, воден от 2014 година насам, бъдещата политика на Зеленски остава неразбираема, при все това той се опита сред двата тура да завоюва повече доверие, като се заобиколи с по-опитни съветници и помести изказвания в печата.

Но съгласно Анатолий Октисюк от аналитичния център "Дим демократии " евентуалната победа на артиста се дължи най-много на съмнение към "старите политици ", провокирано от "неспирните корупционни кавги, някои промени, спада в виталното ниво, бедността ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР