Украйна се готви за спиране на транзита на руски газ

...
Украйна се готви за спиране на транзита на руски газ
Коментари Харесай

Спиране на руския газ през Украйна - за тримесечие или за повече?

Украйна се готви за прекъсване на преноса на съветски газ след 2019 година, заяви изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко, представен от РИА Новости, съобщи Агенция " Фокус ".
По-рано управлението на газовия отдел на компанията съобщи, че Киев чака прекъсване на преноса, което може да продължи към три месеца. А още при започване на юни тази година стана ясно, че Украйна се приготвя за цялостно прекъсване на преноса на съветски газ и е в развой на създаване на спомагателни складове за импорт на газ от Европейски Съюз при положение, че не реализира съглашение с Русия.
" За страдание, ние сме принудени да чакаме прекъсване на преноса през Украйна освен през първото тримесечие на 2020 година, а изобщо след края на 2019 година ", написа Витренко във Фейсбук.
Действащият контракт за доставка и пренос на съветски газ през Украйна изтича в края на 2019 година. Засега няма изясненост дали той ще бъде удължен, а също така няма дата за идващ кръг от договарянията на тази тематика. Европейската комисия опита да посредничи, само че диалозите към този момент не дават резултат.
В края на юни ръководителят на " Газпром " Алексей Милер съобщи, че компанията не е получила публични оферти от Украйна за подписване на различни контракти. Той означи също, че " Киев изпусна влака ", защото европейското законодателство не разрешава на " Нафтогаз " да подпише ново съглашение преди приключването на предходното. Въпреки това Москва е подготвена да разшири съществуващите съглашения, в случай че те са осъществими, акцентира Милер.
В отговор на въпрос за приключването на сегашния контракт за пренос, Милер се пошегува, че 1 януари ще бъде Новата година, което значи, че " ще бъде радостно ". Припомняме, че през 2009 година, тъкмо по същото време Русия спря газовия тразит през Украйна и това се отрази съществено и на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР