Украйна се готви да мобилизира още половин милион мъже за

...
Украйна се готви да мобилизира още половин милион мъже за
Коментари Харесай

Украйна се мобилизира, но дали за победа или за поражение?

Украйна се готви да активизира още половин милион мъже за отпор против съветската експанзия. Но българската история отпреди век демонстрира, че успеха ѝ не е обезпечена.

" Историята ни учи и обстоятелствата демонстрират, че в тази ужасна и буйна драма - войната - има един детайл, който господства всички други и който е решаващия при всички условия - индивидът. Нито позициите, нито топовете, нито пушките костват нещо, когато моралните сили отпаднат и когато на началници и подчинени липсва решителността да победят или умрат. "

Тези думи принадлежат на полк. Стефан Нойков, шеф на оперативния отдел на Щаба на настоящата войска през Първата международна война. Публикувани са няколко години по-късно, в заключението на студията му за аргументите, довели до разгрома на Добро поле и краха на фантазиите за обединяване на българското землище.

Как българската войска, съкрушила малко преди този момент армиите на Османската империя, Сърбия и Румъния, е рухнала през есента на 1918-та?

По това време дребна България, с 4,5 млн. население, е мобилизирала близо 900 000 бойци, с цел да удържи проточилия се на стотици километри от Албанските планини до устието на Струма Солунски фронт против съглашенските английски, френски колониални, сръбски, гръцки и съветски войски, с минималната помощ от съюзна Германия. Три години, откогато българите са се присъединили във войната, неприятната издръжка, прокъсаното облекло, лишенията на околните в тила, корупцията и чиновническите злоупотреби и, най-много, голямата отмалялост, са разяли до дъно духа им.

" Историята ще означи като първа причина на нашето проваляне моралната неустойчивост на нашите елементи, които, един път разрушени, не откриха в себе си нужните духовни сили да не престават битката по-нататък, " заключава Нойков.

Днес украинската войска е към момента надалеч от тази обстановка, само че умората си проличава освен от репортажите на локални и западни медии - признават я и самите украински генерали.

" Украинската войска получава в общи линии тези хора, които са мобилизирани. Няма към този момент доброволци. Хората водят война към този момент две години. В доста подразделения виждаме много по-възрастни мъже, " установи Густав Гресел от Европейския съвет по външна политика.

За всички от дълго време е ясно, че украинската война е от напълно друго естество от тази в Афганистан 2001-ва, когато единствено няколкостотин бойци и голяма въздушна мощност бяха задоволителни, с цел да прокудят първия талибански режим от Кабул в планините. Днес в Украйна са нужни най-малко няколкостотин хиляди, с цел да се удържи освен фронтът  от устието на Днепър до Купянск, а и дългата граница оттатък Харков, Суми, Чернигов, както и с Беларус.

От украинското командване се изисква да щади и укрепва тази армия, до момента в който се мъчи да усили оптимално загубите на врага. През последната година обаче то води не една и две кръвопролитни борби - Бахмут, Урожайне, Роботине са единствено част от местата, където украинците не съумяха да се оправят с тази задача по най-оптималния метод. Особено при Бахмут.

" Предполага се, че украинското командване е било раздвоено по въпроса до каква степен оправдано е да се пази този град - по какъв начин да балансира понасяните загуби с политическото и териториалното му значение. Говори се, изключително доста в Америка, че решението на украинците да задържат крепостта Бахмут им е коствало толкоз сили, че е имало решаващи последствия за изхода от последвалото контранастъпление от лятото на 2023-та, " акцентира Франк Ледуидж, учител по интернационална сигурност от Университета в Портсмут.

Миналия август " Ню Йорк Таймс " изнесе данни от американското разузнаване за резултатите от тези борби. Според събеседниците на изданието тогава, още преди края на контраофанзивата, загубите на украинските въоръжени сили са достигнали 70 000 убити и 120 000 ранени.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР