Украйна се e съгласила да транзитира азербайджански газ за Европа

...
Украйна се e съгласила да транзитира азербайджански газ за Европа
Коментари Харесай

Украйна се е съгласила да транзитира газ за Европа от Азербайджан

Украйна се e съгласила да транзитира азербайджански газ за Европа като краткотрайна мярка, откакто договорката за транспорт на съветски газ през нейната територия завърши в края на годината, макар че чака известно количество съветско гориво да бъде включено в размерите от Азербайджан.

Това заяви изданието " Украинска истина ", цитирайки източник от украинското държавно управление, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Сделката за пренос на газ през Украйна с съветската компания " Газпром " изтича в края на годината, а управляващите в Киев обявиха, че не желаят да възобновяват договореностите на фона на продължаващата война сред двете страни.

Някои централноевропейски страни към момента разчитат на доставки на газ от Русия, които минават през Украйна по водопровод, откакто си осигуриха изключения от възбраната на Европейския съюз за импорт на съветски газ.

Азербайджански държавен чиновник е съобщил, че Европейски Съюз и Киев са поискали от Баку да улесни полемиките с Русия, с евентуална алтернатива Азербайджан да купува съветски газ за себе си, с цел да освободи част от личния си потенциал за експорт към Европейски Съюз.

" Ние разбираме, че Европейски Съюз се нуждае от време, с цел да се откаже изцяло от съветския газ. И подхващаме тази стъпка, с цел да създадем този преход по-лесен ", е споделил източникът от украинското държавно управление.

Според него Украйна е подготвена да поддържа това съглашение, макар че известни количества съветски газ може да се бъдат смесвани с азербайджанския газ.

Министерството на енергетиката на Украйна отхвърли коментар по въпроса на питане от страна на Ройтерс.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи предходната седмица, че е оптимист по отношение на пробив в договарянията за продължение на доставките на газ през Украйна към някои европейски страни.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР