Украйна съобщи, че над 260 нейни бойци, блокирани в огромния

...
Украйна съобщи, че над 260 нейни бойци, блокирани в огромния
Коментари Харесай

Украйна заяви, че са евакуирани над 260 нейни бойци от Азовстал; Москва заяви, че 265 украински войници са се предали

Украйна заяви, че над 260 нейни бойци, блокирани в големия металургичен комбинат " Азовстал ", последния бастион на съпротивата против съветската войска в стратегическото украинско пристанище Мариупол, са били евакуирани, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Войниците от разположения в " Азовстал " гарнизон, над 260 от които към този момент бяха евакуирани през вчерашния ден, " извършиха бойната си задача ", съобщи генералният щаб на украинската войска в изказване за медиите. Украинските командири, намиращи се в комбината, са получили заповед " да спасят живота " на останалите.

" За страдание, Украйна понастоящем не може да деблокира " Азовстал " с военни средства ", съобщи в Телеграм украинското министерство на защитата.

Москва съобщи по-рано през днешния ден, че 265 бойци, блокирани до момента в " Азовстал ", са се предали. Украинската страна не сподели, че бойците ѝ са се предали, а че " са изпълнили бойната си задача ".

Миналата седмица управляващите в Киев обявиха, че над хиляда украински бойци, в това число 600 ранени, се намират в големия промишлен комплекс с подземни галерии, разпростряли се на километри. Те откриха леговище там, откакто в продължение на повече от месец устояха на обсадата на Мариупол, който бе подложен на набези от съветските сили и напълно унищожен.

Около " 53 тежко ранени бяха евакуирани от " Азовстал " към град Новоазовск, с цел да получат здравна помощ, а 211 други бяха превозени в Оленивка по филантропичен кулоар ", съобщи нощес заместник-министърката на защитата Ганна Маляр. Тези две обитаеми места се намират в територията, следена от Русия и от проруските сили в Източна Украйна, само че се чака бойците да бъдат репатрирани на следената от Украйна територия " в границите на процедура за замяна ", добави тя.

Украинският общоприет щаб удостовери евакуацията на тези 264 бойци и съобщи нощес, че продължава " интервенцията за избавяне на бранителите на Украйна, блокирани " в " Азовстал ".

" Работата по връщането на момчетата вкъщи продължава, и изисква тактичност и време ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

" Украйна има потребност украинските герои да останат живи. Това е наш принцип ", сподели още Зеленски.

Руското министерство на защитата разгласи през вчерашния ден преустановяване на огъня към " Азовстал ", с цел да направи допустима евакуацията на ранените украински бойци, отбелязва Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР