Украйна съобщи, че е поела контрола над петролна платформа в

...
Украйна съобщи, че е поела контрола над петролна платформа в
Коментари Харесай

Украйна е поела контрола над черноморска нефтена платформа в близост до Крим

Украйна заяви, че е поела контрола над петролна платформа в Черно море, наоколо до Крим.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11702
Киев твърди, че силите ѝ са завладяли сондажна платформа за нефт и газ в Черно море, която е под контрола на Москва от 2015 година Тя се намира на към половината път сред анексирания полуостров Крим и украинското югозападно крайбрежие в Одеския район.

В изказване на украинското военно разузнаване се споделя, че Киев си е върнал контрола над " Кулите Бойко " (прозвището е по името на някогашния министър на енергетиката на Украйна Юрий Бойко - бел. ред.) при " неповторима интервенция ", при която е имало борба сред специфичните сили на Украйна в лодки и съветски изтребител Су-30, който е бил ударен и заставен да се изтегли. На фрагменти се виждат лодки, които обикалят към платформата и украинци, стрелящи във въздуха.

" За Украйна възобновяване на контрола над кулите Бойко беше от стратегическо значение и вследствие на това Русия загуби способността да ги употребява за военни цели. Русия е лишена от опцията да управлява изцяло водите на Черно море и това прави Украйна доста по-близо до връщането на Крим ", се споделя в известието на украинското военно разузнаване, оповестено в Telegram.

Военно разузнаване е заловило и други " скъпи титли ", като муниции за хеликоптери и радарна система, която може да наблюдава придвижването на кораби в Черно море, се показва още в известието.

Агенция Ройтерс припомня, че преди Русия да завземе полуостров Крим, Киев извличаше забележителна част от естествения си газ от шелфа на Черно море, осигурявайки синьо гориво освен за Крим, само че и за континенталните райони на Украйна.

Междувременно, съветското министерство на защитата заяви, че неговите сили са свалили украински дрон над района Курск, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР