Украйна съобщава, че някои от изтеглилите се от региона на

...
Украйна съобщава, че някои от изтеглилите се от региона на
Коментари Харесай

Предатели в Киев, твърдения за облъчени руски войници, обвинения за украинска атака в Русия

Украйна оповестява, че някои от изтеглилите се от района на Чернобил съветски бойци са били " мощно облъчени ". Държавната енергийна компания Енергоатом осведоми, че в гората в зоната на някогашната АЕЦ съветските бойци са копаели окопи и по този начин евентуално са се докоснали до радиоактивен материал под земната повърхнина. Още при първите признаци на болестно положение руснаците изпаднали в суматоха. Вицепремиерката на Украйна Ирина Верещук написа във Facebook, че съветските бойци са били облъчени с толкоз огромни радиоактивни дози, че се наложило последствията да им бъдат разяснявани от " лекари в специфични защитни дрехи ". Засега тази информация не е доказана от самостоятелен източник. Нито Кремъл, нито Международната организация по атомна сила (МААЕ) са се изказали по въпроса.

Руските войски са почнали да се изтеглят от района в четвъртък, 31 март. МААЕ цитира украинските данни, съгласно които Русия е предала документално контрола над региона още веднъж на Украйна. Руските бойци са се изтеглили в две колони в посока към Беларус. Частично авариралата АЕЦ беше в съветски ръце в продължение на пет седмици.

Лондон: Русия нарежда отначало войските си

Британските секрети служби настояват, че Русия укрепва войските си в Украйна със свежи сили от Грузия. Между 1200 и 2000 съветски бойци от Абхазия и Южна Осетия са били трансферирани в Украйна. Те образуват три тактически батальона, заяви английското министерство на защитата. " Много евентуално е Русия да е считала по този начин да укрепи войските си в Украйна, а това е показателно за непредвидените загуби, които претърпя съветската войска по време на офанзивата си в Украйна ", споделят още от Лондон. Министерството постоянно осведоми обществено за преценките на английските служби. Пак съгласно тях украинските войски са съумели да си възвърнат контрола над няколко обитаеми места сред Киев и Чернигов в северната част на страната. Конкретно става дума за селата Слобода и Лукашивка, осведомят английските секрети служби. Въпреки обещанията на Русия за по-малко набези обаче въздушните удари над Киев и Чернигов не престават, споделят още от Англия.

Украинският президент Володимир Зеленски е освободил двама високопоставени съветници по сигурността. Както разгласи президентът в своето видеообръщение в четвъртък вечерта, става дума за ръководителя на отдел вътрешна сигурност и за ръководителя на тази работа в района Херсон. " Нямам време да се занимавам с всички предатели, само че всички те последователно ще бъдат осъдени. " Двамата мъже са нарушили клетвата си да пазят Украйна. Зеленски не назова повече детайлности.

В съветския град Белгород два военни хеликоптера на Украйна са взривили склад за гориво, разгласи регионалният шеф Вячеслав Гладков. Това е първото обвиняване за украински въздушен удар по съветска земя, откогато Москва стартира войната в Украйна на 24 февруари. Ранени са двама служащи. Райони наоколо до украинската граница се изтеглят. " Роснефт ", която е притежател на склада за гориво, разгласи, че никой не е потърпевш при пожара и не назова елементи за повода. Информацията не е доказана от украинска страна.

Нетребко " обърна тил на своята родина "

Операта в Новосибирск реагира остро на позицията на съветската оперна дива Анна Нетребко, изразена през нейния юрист. Сопранистката осъди войната в Украйна и се дистанцира от съветския президент Владимир Путин. В резултат операта в сибирския град анулира планувания за 2 юни концерт на 50-годишната Нетребко. Тя укори живеещата в Австрия оперна певица, че е предала родината си. " Да живееш в Европа и да имаш опцията да излизаш на европейските подиуми очевидно се е оказало по-важно от ориста на твоята родина ", се споделя в известието на операта в Новосибирск във връзка позицията на Анна Нетребко. " Не би трябвало да се опасяваме от хора на изкуството, които обръщат тил на родината си. Нашата страна има доста гении и идолите от вчерашния ден ще бъдат сменени с други, които имат ясна гражданска позиция. "

Председателката на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола отпътува за украинската сторица Киев. 43-годишната християндемократка разгласява в Туитър своя фотография пред украински трен. Произхождащата от Малта председателка на Екологичен потенциал не назова елементи по отношение на пътуването си заради съображения за сигурност. Нейният представител заяви, че Мецола ще изрази в Киев поддръжката на целия Екологичен потенциал.

Накъде ще потече еврото

Русия разгласи, че от 1 април 2022 всички " вражески " настроени страни би трябвало да заплащат за съветски газ в рубли. За западните страни обаче не се трансформира изключително доста - те могат да продължат да заплащат за газовите доставки в евро и долари, стига да спазят условията на Кремъл. По повеля на съветския президент Владимир Путин всички западни страни би трябвало да отворят банкови сметки в " Газпромбанк ", с цел да могат да продължат да получават и отсега нататък съветски газ. В противоположен случай доставките ще бъдат прекратени, заплаши Путин. Той подписа указ, който влиза в действие през днешния ден, 1 април. " Газпромбанк " ще обръща евровите и доларовите суми в рубли и ще превежда парите на концерна " Газпром ". Групата на страните от Г-7, измежду които са Германия, както и целият Европейски Съюз отхвърлиха заплащанията за съветски газ в рубли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР