Украйна разследва взрива на язовир Каховка, който предизвика наводнения в

...
Украйна разследва взрива на язовир Каховка, който предизвика наводнения в
Коментари Харесай

Зеленски се срещна с Тунберг и група, разследваща престъпления срещу околната среда

Украйна проверява гърмежа на язовир " Каховка ", който провокира наводнения в Южна Украйна и окупираните от Русия региони на Херсонска област, като военно закононарушение и допустимо престъпно заличаване на околната среда или " екоцид ". Разходите за разрушаването на язовира се правят оценка на 1,2 милиарда евро.

" Не мисля, че международната реакция на този екоцид беше задоволителна ", сподели Тунберг, която беше в Киев за учредителната среща на нова група за запазване на околната среда, в която вземат участие и висши европейски политически фигури.

" Трябва да приказваме по-силно за това, би трябвало да повишим осведомеността за това, което се случва ".

Групата има за задача да оцени вредите, нанесени на околната среда в Украйна, и да създаде механизми за търсене на отговорност от Русия, съобщи Андрий Ермак, началник на украинския президентски щаб и съпредседател на групата дружно с някогашния шведски заместител министър-председател Маргот Валстрьом.

Ермак загатна и заплахата, която съставлява Запорожската атомна електроцентрала, която черпи охлаждаща вода от язовира „ Каховка “ и която остава под съветски надзор, като съобщи, че въздействието върху околната среда на нуклеарен случай в Запорожската АЕЦ може да засенчи злополуката в Чернобил през 1986 година
Околната среда рискува да се трансформира в " безмълвната жертва на войната ", защото към 30 % от територията на Украйна е нечиста с взривни предмети, а над 2,4 милиона хектара гори са повредени, съобщи основният прокурор на Украйна Андрий Костин в обява в Twitter във връзка срещата.

" Призоваваме за усилване на интернационалните старания за следствие и гонене на военните закононарушения на Русия против околната среда и за гарантиране, че агресорът ще си заплати ", сподели той.

Президентът Володимир Зеленски участва на срещата и благодари на членовете на групата за визитата им като " извънредно значим сигнал за поддръжка ".

 

Както Зеленски, по този начин и Тунберг подчертаха в изявленията си, че войната има негативно влияние освен върху околната среда в Украйна, само че и върху продоволствената неустановеност, която войната е провокирала в целия свят, като изключително заплашва доставките на храни за страните от Глобалния юг. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР