Украйна провежда предварително изслушване по първото дело срещу руски войник,

...
Украйна провежда предварително изслушване по първото дело срещу руски войник,
Коментари Харесай

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

Украйна организира авансово чуване по първото дело против съветски боец, упрекнат в обезчестяване на украинска жена по време на нашествието - един от десетките сходни случаи, оповестява " Ройтерс ".

Заподозреният - 32-годишният Михаил Романов, който не е в украинския арест и ще бъде съден задочно, е упрекнат в убийството от упор на граждански в село Богдановка, североизточно от Киев, на 9 март и по-късно в неведнъж обезчестяване на 33-годишната брачна половинка на мъжа.



Деянието е било осъществено от Романов и още един боец. След като двамата в началото си тръгнали, след това се върнали още два пъти, с цел да изнасилят още веднъж дамата. Самоличността на втория боец не е открита.

Не стана ясно незабавно какъв тип процесуално посланичество ще има Романов на делото, което ще се организира при закрити врата.

Прокурор, работещ по случаи на полово принуждение, съобщи, че се проверяват до 50 сходни закононарушения, само че броят на случаите на полово принуждение от съветски бойци от 24 февруари насам евентуално е доста по-голям.

Длъжностни лица и лекари обясниха, че доста от оживелите се опасяват или не желаят да се явят пред полицията и прокуратурата със своите случаи, опасявайки се от репресии от страна на Русия и заклеймяване от украинските си съседи.

Главният прокурор на страната Ирина Венедиктова уточни, че доста от обвинените са в Русия, само че някои от тях са били хванати и са военнопленници в Украйна.

Украински съд към този момент осъди съветски боец на пожизнен затвор за убийството на невъоръжен граждански, а други двама хванати съветски военни получиха по 11,5 години затвор.

Очакват се още доста сходни правосъдни каузи както в Украйна, по този начин и в Русия, която отхвърля нейни цели да са цивилни или да е правила военни закононарушения.

Украйна упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения изключително в предградията на Киев, където след изтеглянето на съветските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце.

Много страни и интернационалните институции също смятат убийствата на тези цивилни за военни закононарушения и към този момент стартира тяхното следствие. За тях обаче могат да бъдат упрекнати съответни причинители и се смята, че ще бъде доста мъчно и доста малко евентуално самият съветски президент Владимир Путин да бъде притеглен като обвинен.
ТЕМА преди 23 часа 1691 преди 1 ден 1433 преди 2 дни 2456
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР