Украйна проведе днес учения за реакция при бедствия в близост

...
Украйна проведе днес учения за реакция при бедствия в близост
Коментари Харесай

Украйна провежда учения за реакция при бедствия до Запорожката АЕЦ

Украйна организира през днешния ден учения за реакция при бедствия наоколо до Запорожката АЕЦ, оповестиха локални чиновници, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10961
Киев упрекна Русия този месец, че възнамерява " терористична офанзива " против централата, при която да се стигне до приключване на радиация - нещо, което Москва отхвърля.

Юрий Малашко, шеф на Запорожска област, където се намира атомната електроцентрала, сподели, че ученията в град Запорожие и покрайнините му имат за цел да координират реакцията на всички служби при " спешна обстановка " в централата.

Телевизионни фрагменти на Ройтерс демонстрират спасители в жълто-бели защитни костюми и с противогази да употребяват дозиметри за инспекция на леки коли и камиони за равнища на радиация, и по-късно да почистват гумите преди колите да преминат в допълнение обеззаразяване в специфични пунктове за измиване. На фрагментите се вижда по какъв начин мъж върху носилка бива вкаран в здравна палатка под звуците на сирени.

" Разбира се, че е ужасно. Страхувам се за фамилията си, за детето си. Какво да вършим? Много е ужасно ", сподели 45-годишната Тетяна, когато спасители я ревизираха за радиация по време на учението.

Служители и службите за гражданска отбрана създават сюжети за справяне с следствията от допустима повреда в Запорожката АЕЦ и за това по какъв начин да осведомят и изтеглят популацията.

" Разглеждаме най-лошия сюжет, при който зоната на радиоактивно заразяване ще бъде по-голяма от 50 км. Това значи, че ще бъдат наранени четири области ", съобщи пред медиите украинският заместник-министър на енергетиката Юрий Василенко.

По думите му, резултатите от учението са положителни и Украйна " е подготвена за провокациите ", които може да ѝ насочи Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР