Украйна продължава да се защитава от руската агресия и опитите

...
Украйна продължава да се защитава от руската агресия и опитите
Коментари Харесай

ISW: Повече руски войници са загинали в битката за Авдеевка, отколкото са загинали през цялата съветско-афганистанска война

Украйна продължава да се пази от съветската експанзия и опитите на Кремъл да унищожи украинската държавност и еднаквост макар възходящите компликации две години след началото на пълномащабната съветска инвазия. Това написа в последния си преглед на военните действият разположеният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW).
 
Преди две години Русия стартира пълномащабна завоевателна война, с цел да смъкна украинското държавно управление и принудително да откри проруски режим, твърдо следен от Москва. Руските сили навлязоха в Киев от няколко направления и нанесоха удари по Харков, Херсон, Мариупол и други украински градове. Руският президент Владимир Путин очакваше украинците да посрещнат неговите сили или да избягат. Вместо това украинците се бориха за свободата си. 
 
Те стопираха съветските нападения към градовете Киев и Харков, стопираха съветското нахлуване към градовете Николаев и Одеса и се сражаваха с войските на Путин до дъно по останалата част от линията. След това, въоръжена с опит, храброст, увереност и възходяща помощ от Запада, Украйна отвърна на удара.
 
Украинските сили прогониха руснаците от Киев и от Харков и освободиха огромни територии в Североизточна Украйна. Те освободиха град Херсон и изтласкаха съветските сили от западния (десен) бряг на река Днепър. Те поставят завършек на опасността за съществуването на Украйна за момента.
 
Руските сили напредват, само че към този момент завоеванията им са доста лимитирани и на извънредно висока цена. Повече съветски бойци евентуално са починали в борбата за Авдеевка, в сравнение с са починали през цялата съветско-афганистанска война.
 
Путин обаче продължава да бъде смъртоносна опасност за НАТО и за Украйна. В продължение на месеци Кремъл основава условия за осъществяване на интервенции по хибридна война в балтийските страни и Финландия, а сега взе участие в такива интервенции против Молдова.
 
Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефикасен съюз, спирането на връзката сред Съединените щати и Европа и построяването на нов международен ред, в който гласът и силата на Русия са преобладаващи.
 
Интересите на Америка, Европа и американските съдружници в Азия и по света са неразривно свързани с подпомагането на Украйна да победи Русия.
Украйна ще бъде в доста по-силна позиция, когато военновъздушните сили на страната получат първите изтребители F-16 през идващите месеци. В отчета се отбелязва, че единствено Съединените щати имат ресурсите да дадат на Украйна тъкмо това, от което Украйна най-вече се нуждае.
 
Ако Съединените щати в последна сметка откажат тази помощ, тогава обстановката в действителност може да стане доста сериозна. Институтът показва, че войната надалеч не е завършила и съветската войска страда от доста дефекти, които ЗСУ употребяват.
 
" Руснаците се приспособяват към дълги военни старания в Украйна, само че те не са ордите на Червената войска, увити в триумфалните флагове на успехите през Втората международна война, за които Путин и неговите пропагандисти се показват ", пишат от ISW.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР