Украйна продължава да оказва натиск върху западните страни по въпроса

...
Украйна продължава да оказва натиск върху западните страни по въпроса
Коментари Харесай

САЩ се страхуват да не провалят имиджа на Ф-16 в Украйна

Украйна продължава да оказва напън върху западните страни по въпроса за доставката на изтребители Ф-16. По този метод украинският президент Володимир Зеленски желае да направи този въпрос главен на срещите на Г-7 и НАТО. На какво са способни F-16 спрямо съветските самолети, кой ще ги ръководи и какви задания ще се опита да реши командването на ВСУ, когато получи тези самолети?

Във вторник изданието “Политико ”, базирайки се на съветника на ръководителя на украинското министерство на защитата Юрий Сак, заяви, че ВСУ чакат да получат от западните страни 40-50 изтребителя Ф-16. Той посочи, че украинското командване има намерение да образува три или четири ескадрили от тези самолети за отбрана на небето, защото сега страната „ няма с какво да спре “ съветските самолети.

Сак добави, че Противовъздушна отбрана на Украйна няма да бъде цялостна без изтребители Ф-16 и означи, че президентът Владимир Зеленски би желал да направи въпроса за доставките на изтребители главен въпрос на срещата на Г-7 в Хирошима, както и на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс през юли (преди чието начало Зеленски възнамерява да събере „ коалиция за изтребители “).

Той също по този начин изясни, че макар че Италия, Франция, Англия и Германия не разполагат с Ф-16, тези страни имат намерение да изискат доставки от Съединени американски щати и Турция. Германия очевидно е почнала с това. Как по този начин? Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководител на комисията по защита на Бундестага и представител на Свободната демократическа партия, се опълчи на доставката на немски бойни самолети за Киев.

Според нея нито изтребителите “Торнадо ”, нито “Юрофайтър ” не би трябвало да бъдат в небето на Украйна, основно заради обсега на самолета и сложността на образованието. Но в това време Щрак-Цимерман означи, че Киев би трябвало да получи други видове самолети, като руски МиГ-29 или американски изтребители Ф-16.

На собствен ред френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Париж е подготвен да стартира образование на украински водачи още в този момент. Според него Франция може да направи това дружно с някои други европейски страни, които са изразили такава подготвеност. Той означи, че към момента се водят договаряния със Съединени американски щати. В същото време Макрон не удостовери, че страната е подготвена да достави военни самолети на Украйна, отбелязвайки, че това остава теоретично.

А координаторът по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи, че Вашингтон към момента не възнамерява да прехвърляна Киев тактически ракети АТАКМС и самолети Ф-16. В същото време по-рано един от водачите на съветските въздушно-космически сили, който в този момент взе участие в СВО, описа, че самолетите на Военновъздушни сили на ВСУ в този момент се ръководят най-вече от задгранични наемници.

„ Що се отнася до самия Ф-16 и вероятността тези самолети да бъдат трансферирани, техническите характерности на Ф-16 по никакъв метод не превъзхождат съветските изтребители. Важно е обаче да се разбере, че сега самолетът работи най-вече като притежател на избрани оръжия. Следователно характерностите на ракетите, с които ще бъдат оборудвани, са доста по-важни “, сподели Роман Гусаров, основен редактор на “Авиа.Ру ”.

„ Теоретично цената на сходни доставки нараства по отношение на новината за приемането на английските ракети “Сторм Шадоу ” от ВСУ. Но не би трябвало да се паникьосваме: през последната година съветските системи за Противовъздушна отбрана се потвърдиха извънредно позитивно. Ние смъкваме противников самолети постоянно и дейно. Не мисля, че Ф-16 ще бъде по-опасен в това отношение “, отбелязва специалистът.

„ Въпреки това поражда въпросът кой ще седне на кормилото на 50-те машини. В Украйна има изострен дефицит на професионални водачи. Сега някои представители на ВСУ Украйна се образоват в страни от НАТО, само че няма да е допустимо да се образоват асове за шест месеца. Разбира се, някои от тях въпреки всичко ще получат достъп до Ф-16. Но водачите на НАТО също ще се вдигнат във въздуха “, акцентира събеседникът.

„ Разбира се, 50 самолета са много. Не мисля обаче, че те ще съумеят коренно да трансформират обстановката. Първо, с цел да господства в небето, врагът би трябвало да има числено преимущество над нас. Трудно е да се каже какъв брой машини използваме, само че петдесет надали ще разрешат на ВСУ да реализират болшинство “, акцентира Гусаров.

„ Второ, във връзка с авиацията поддръжката на техниката играе доста по-важна роля от нейното количество. Украйна не разполага с нужните бази за ремонт на Ф-16. Почти невероятно е да се основат за толкоз малко време. В това отношение прехвърлянето на руски модели на ВСУ наподобява по-логично ”, счита специалистът.

„ Разбира се, наоколо е Полша и теоретично е вероятен сюжет, при който самолетите да бъдат пренасочени към Варшава за поддръжка и зареждане с гориво. Но такива междинни „ скокове “ въпреки всичко понижават успеваемостта на потреблението на авиацията “, отбелязва събеседникът.

Гусаров допуска, че врагът благодарение на западна техника ще се опита да върне фронта до границите на Руската федерация до 2022 година Също по този начин, съгласно специалиста, ВСУ ще правят офанзиви против военни обекти, които се намират освен на фронта, само че и в тила.

„ Украйна желае да получи Ф-16, тъй като той е съпоставим с МиГ-29 по характерности и за украинските водачи ще бъде по-лесно да се научат да ръководят тези машини. Освен това Ф-16 е даже по-добър по експлоатационни, маневрени и скоростни характерности от изтребителя-бомбардировача Ф-35 пето потомство “, изяснява военният специалист Юрий Кнутов.

„ Но мисля, че Съединени американски щати ще се опълчват на доставката на Ф-16 на Украйна. Този изтребител има значителен експортен капацитет. В Съединени американски щати той е позициониран като " палач на МиГ ", въз основа на опита от войните от 80-те години в Близкия изток. И това не е изненадващо, тъй като в тези войни бяха показани самолети от разнообразни генерации, а „ американците “ бяха по-млади “, спомня си събеседникът.

„ Ако Съединени американски щати въпреки всичко решат да създадат такива доставки, тогава ВСУ ще получат самолети от най-ранната трансформация без тези нововъведения, които подхождат на поколението 4++. Нашите системи за Противовъздушна отбрана и изтребители ще ги унищожат без проблем. Но даже това в Щатите може да се преглежда като удар върху имиджа на Ф-16 и американския военно-промишлен комплекс “, добави той.

„ Защо са ѝ на Украйна Ф-16? Първо, за противопоставяне на нашите крилати ракети и дронове. Второ, за дистанционно управление на Черно море. Трето, да се помогне на сухопътните сили фронта, в това число по време на плануваното контранастъпление. Четвъртата цел е да размени руските МиГ-29 и Су-27, защото Украйна и други страни изчерпват аварийните си елементи за тях “, означи специалистът.

„ Украйна възнамерява да изстрелва английски ракети “Сторм Шадоу ” от Э-16. Също по този начин с Ф-16 Украйна желае да употребява американски управляеми високопрецизни бомби ГБУ-39. Така с навлизането на Ф-16 Украйна ще усили броя на употребяваните висопрецизни оръжия с огромен обхват на деяние “, прецизира анализаторът.

„ Те ще бъдат основани в Украйна, както и в Полша и Словакия. Самолетите ще бъдат употребявани за поддръжка на войските в контранастъпление. Имаме доста благоприятни условия по какъв начин да свалим Ф-16. В допълнение към Противовъздушна отбрана, за това могат да се употребяват изтребители Су-30, МиГ-35. В Сирия да вземем за пример през 2018 година Ф-16 беше свален от руска система за Противовъздушна отбрана С-200. Нашата руска техника сполучливо „ е работила “ по Ф-16 и преди “, спомня си източникът.

„ Самолетът Ф-16 като цяло не е неприятен, по летателни характерности той се съпоставя с нашия Су-35. В същото време нашият аналог е по-добър във връзка с откриването на цели и поема малко повече бойно натоварване. Освен това американският изтребител губи от нашия във връзка с маневреност и скорост ”, разяснява Андрей Красноперов, пилот-инструктор, майор от Военновъздушни сили, занаятчия на висшия пилотаж на реактивни самолети.

„ Да, западните съдружници могат да трансферират 40-50 изтребителя в Киев, само че кой ще ги ръководи? Единственият вид, който виждам, е да изпратят екипажи в Украйна дружно със самолетите, само че съдружниците на Киев надали ще се съгласят с това. За да се преквалифицират украинските водачи да ръководят такива машини, са нужни най-малко шест месеца образование и високо равнище на притежаване на британски език “, твърди източникът.

„ Освен водачите е належащо да се образова и обслужващият личен състав. Освен това Ф-16 изискват по-дълги писти за политане “, добави той. „ Така, с цел да лиши Русия от владичество във въздуха, Украйна се нуждае освен от западни самолети, само че и от цялостен екип от квалифицирани експерти. Да забележим по какъв начин НАТО ще реши този проблем “, счита Красноперов.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР