Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална

...
Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална
Коментари Харесай

Украйна: ООН трябва да поеме контрола над Чернобил

Украйна прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да разгласи специфична зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ. Според украинския вицепремиер Ирина Верешчук контролът над региона би трябвало да бъде стихотворец от специфична задача на Организация на обединените нации, написа " Украинска истина ".

" Що се отнася до нуклеарната сигурност, безотговорните и непрофесионални дейности на съветската войска съставляват сериозна опасност освен за Украйна, само че и за още стотици милиони европейци ", сподели тя. " Затова призоваваме Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да вземе своевременни ограничения за демилитаризация на зоната на отчуждение към Чернобилската АЕЦ и да разположи специфична задача на Обединените народи. "

Това по думите на Верешчук ще понижи риска от нова акцидент в Чернобил, породена от съветските окупационни войски.

Тя съобщи, че съветските сили складират огромни количества муниции в региона на реактора, и добави, че в региона към него са избухнали огромни горски и храстови пожари, които могат доведат до съществени последици.

Руските войски попречват напъните да бъдат потушени пожарите и в следствие от тях до въздуха могат да доближат радиоактивни частици, които след това да бъдат разнесени от вятъра, съобщи Верешчук.

Ден по-рано украинското министерство на околната среда записва общо 31 огнища на пожари на територията на Чернобил.

Територията на електроцентралата е под съветски надзор от към месец. След опустошителната нуклеарна повреда в Чернобил през 1986 година над опустошения реактор беше издигнат огромен купол. Там и до през днешния ден се складира радиоактивен боклук.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР