Украйна претърпя най-сериозния спад на икономиката си от над 30

...
Украйна претърпя най-сериозния спад на икономиката си от над 30
Коментари Харесай

Икономиката на Украйна с най-сериозен спад от 1991 г.

Украйна претърпя най-сериозния спад на стопанската система си от над 30 години през 2022 година заради съветската военна инвазия, само че разгласи, че задграничната помощ и " несломимият дух " на нейния народ са помогнали за предотвратяването на още по-голям стопански срив, съобщи Ройтерс. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8788
Украинският БВП (БВП) понижава с 30,4 на 100 през предходната година, демонстрират предварителните данни на икономическото министерство в Киев. 

Украинската стопанска система е изправена пред обилни опасности и неустановеност, изключително в случай че Русия продължи да нападна сериозната инфраструктура на страната, означават анализатори. 

През предходната година Украйна записва най-сериозния спад на брутния си вътрешен артикул на годишна база, откогато завоюва своята самостоятелност от някогашния Съветски съюз през 1991 година, съобщи украинският министър на стопанската система Юлия Свириденко. Тя обаче посочи, че понижението на Брутният вътрешен продукт на страната е по-малко от предстоящото.

Войната предизвиква гибел и опустошения в голям мащаб. Милиони украинци са принудени да изоставен домовете си. Нанесени са съществени вреди на селското стопанство на Украйна и е стеснен достъпът до черноморските й пристанища, които са жизненоважни за износа на зърно и метали. И не на последно място, ръководещите в Киев са принудени да усилят доста разноските на страната за защита, отбелязва Ройтерс.

Украинската стопанска система е експортно насочена, само че износът съществено понижа след началото на съветската военна инвазия на 24 февруари 2022 година През тази седмица икономическото министерство в Киев разгласи, че експортът на Украйна е понижен с 35 на 100 спрямо 2021 година

Страната е основен производител и експортьор на зърно в световен мащаб. Експортът му обаче внезапно спадна след началото на войната, само че и през 2022 година продължава да е главният украински експортен артикул, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи през декември, че стопанската система й може да се свие с до 50 на 100 през 2022 година, в случай че Русия продължава да нападна сериозната инфраструктура на страната. 

Икономическият спад на Украйна се забави през последните месеци на предходната година, откакто съветските сили бяха принудени да се изтегля от част от окупираните украински територии в южната част на страната, в това число и от регионалния център Херсон.

През декември спадът на Брутният вътрешен продукт на страната доближава до 34 на 100 на годишна основа, откакто през ноември е регистриран спад от 37 на 100, съгласно предварителните данни на икономическото министерство в Киев. 

Чуждестранната помощ ще продължи да бъде от решаващо значение за финансовата непоклатимост на Украйна и за нейната стопанска система. Страната е получила към 31 милиарда $ под формата на безплатни средства и заеми, оповестиха публични украински представители.

Бюджетният недостиг на Украйна е плануван да доближи 38 милиарда $ през 2023 година и държавното управление в Киев възнамерява да го покрие с помощта на задгранична помощ, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР