Украйна предложи на страните от ЕС да наемат 1/3 от

...
Украйна предложи на страните от ЕС да наемат 1/3 от
Коментари Харесай

В опит да парира проблеми с руския газ, Украйна дава 30% от газохранилищата си на ЕС

Украйна предложи на страните от Европейски Съюз да наемат 1/3 от нейните газохранилища, съобщи БГНЕС, базирайки се на информация от Ukrtransgaz.
Както е маркирано в известието на Ukrtransgaz, това ще обезпечи непрестанно доставяне с газ на Унгария при положение на преустановяване на преноса от Русия. Украйна е подготвена да предложи сходни услуги и на други европейски страни.
Компанията показва, че Унгария годишно употребява към 10 милиарда кубически метра синьо гориво, а 2/3 от този размер се обезпечава от съветските доставки.
В известието се отбелязва, че Киев към този момент може да предложи на европейските клиенти потенциал за предпазване на към 12 милиарда кубически метра газ. В същото време техническите благоприятни условия за експорт на газ непосредствено в Унгария са равни на 68 милиона кубически метра дневно.
Миналата седмица Русия и Унгария се споразумяха за доставки на газ през 2020 година, даже при положение на преустановяване на преноса през Украйна. В същото време от Будапеща означиха, че разчитат на стартирането на доставки през газопровода " Турски поток " от втората половина на 2021 година.
Настоящият контракт за пренос на съветски газ през Украйна изтича в края на 2019 година. Москва и Киев, дружно с Европейската комисия, организират тристранни договаряния за вероятно удължение. Вторият кръг от съвещания се организира през януари в Брюксел. Както се очакваше, не бяха реализирани съответни съглашения, само че Европейската комисия направи предложение за предстоящ контракт с Москва и Киев. Брюксел прикани за съглашение за интервал от повече от 10 години. Европейски Съюз има вяра, че размерът на доставките на газ ще бъде " прелъстителен ", в това число за вложителите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската газопреносна система.
Следващите договаряния са планувани за май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР