Украйна прави на парчета руските системи за ПВО С-400, с

...
Украйна прави на парчета руските системи за ПВО С-400, с
Коментари Харесай

Newsweek: ВСУ нанасят болезнени удари на Русия, като разбиват зенитно-ракетни комплекси С-400

Украйна " прави на части " съветските системи за Противовъздушна отбрана С-400, с които Кремъл се гордее. Това е мъчителна и скъпа загуба за Русия, написа американското списание Newsweek, цитиано от " Фокус ".

Ударите на Киев все по-често се насочват към скъпите системи за противовъздушна защита с огромен обхват на деяние на Москва в Крим.

Според Международния институт за стратегически проучвания при започване на 2023 година Русия разполага с към 96 мобилни зенитно-ракетни системи С-400, подредба на НАТО – SA-21 Growler.

Трудно е да се получи точна визия за съветските загуби в континентална Украйна и в анексирания Кримски полуостров, само че съгласно нидерландското разследващо издание Oryx Русия е изгубила основни съставни елементи на своите С-400 най-малко в пет обособени случая, в това число командни пунктове, пускови установки и радари.

Възможно е да има и други загуби в запасите от С-400 на Москва, а някои отчети показват неуточнени повреди на системите С-400 в Русия.

С-400 се смята за равностоен на системата за противовъздушна защита Patriot на американската войска и са златният стандарт на съветската противовъздушна защита. Тя е осъвременената версия на С-300 на Москва от Студената война, която е употребена и при нахлуването на Русия в Украйна.

Експертите настояват, че С-400, която в началото се е показала добре в Украйна и е попречила качествата на Киев, в този момент все по-често става цел на украински офанзиви, които не съумява да отблъсне.

Загубата на една система С-400, въпреки и към момента да се случва относително рядко, ще е мъчителен, безценен и позорен удар за съветската противовъздушна защита. С-400 е с цена от към 200 млн. $ (367.90 млн. лева).

Две от записаните загуби на Русия са през последните 30 дни. На 14 септември украинските сили нанесоха удар по С-400 покрай Евпатория, на следения от Русия Кримски полуостров. Първоначално безпилотни самолети са атакували радара и антените, а по-късно ракети са унищожили останалата част от системата С-400, заяви източник от украинската работа за сигурност пред " Украинская истина " тогава.

На 23 август Киев извади от строя и друга система С-400 в Западен Крим при офанзива, в която съгласно украински чиновник е употребена " нова, изцяло съвременна " ракета. Смята се, че това е намек за трансформация на украинските противокорабни ракети " Нептун " за сухопътно нахлуване, а преди експлоадирането на войната в Украйна през февруари 2022 година Русия е имала пет батареи С-400 в Крим, съгласно Forbes.

Системата С-400 е обвързвана с други съветски системи, като да вземем за пример разновидности на московската ракетна система " Бук ", което значи, че в случай че една система С-400 бъде извадена от строя, това " подкопава функционалността на локалните системи за противовъздушна защита като цяло, се показва в сатията на американското издание.

На 13 септември Украйна повреди съветски боен транспортен съд и подводница, дебаркирали в съветската военноморска база в Черно море в Севастопол, с ракети, за които се допуска, че са Storm Shadow. След това сателитни фотоси, споделени с Newsweek, демонстрираха последствията от ударите по кримския изсъхнал док.

След втората офанзива предходната седмица основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната съобщи, че Русия евентуално е имала " тактически провали ", които биха могли да " отразяват по-широк систематичен проблем с съветската противовъздушна защита в окупирания Крим ".

Сега може да станем очевидци на началото на наклонност, при която С-400 са все по-често обект на нахлуване. Сложните ударни интервенции на Украйна, които изваждат от строя системите С-400, демонстрират, че те евентуално " провокират известно безпокойствие " у Киев.

Въпреки това Русия евентуално работи по подсилване на отбраната си към своите С-400. " Този вид спорове нормално са борба за поредни усъвършенствания и от двете страни.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР