Украйна поиска да бъдат отменени представленията в Южна Корея на

...
Украйна поиска да бъдат отменени представленията в Южна Корея на
Коментари Харесай

Украйна се притеснява от турнето на руска балерина

Украйна изиска да бъдат анулирани представленията в Южна Корея на известна балерина от съветския Болшой спектакъл.

Посолството на Киев се опълчи на поредност от представления с присъединяване на Светлана Захарова, планувани за април в Центъра за изкуства в Сеул. Премиерата на спектакъла, който е в съдействие с френската фешън къща " Шанел ", се състоя в Болшой спектакъл в Москва през 2019 година

Захарова е родена в украинския град Луцк и учи в балетно учебно заведение в Киев, само че е съветска гражданка и член на трупата на Болшой спектакъл. Между 2007 и 2011 година тя е и народен представител от проправителствената партия " Единна Русия ".

В изказване, представено от южнокорейски медии, украинските дипломати настояват, че допускането на Захарова до представлението би било еднакво на " легитимиране на съветската неоправдана експанзия и омаловажаване на страданията на украинския народ ".

" С цялото си почитание към плурализма на мненията и приобщаващия темперамент на културния продан, призоваваме нашите интернационалните сътрудници да преустановят културното съдействие с незаконния съветски режим и неговите културни представители ", допълват от посолството.

Неназован чиновник на посолството съобщи пред Korea Times, че Киев също се опълчва на представлението, тъй като Болшой спектакъл е " ръководен от непосредствен другар " на съветския президент Владимир Путин. Известният диригент Валерий Гергиев, който управлява Болшой и Мариинския спектакъл в Санкт Петербург, е измежду многочислените съветски актьори, които са включени в черния лист на Украйна поради политическите си възгледи и поддръжката си за съветското държавно управление.

Руското посолство осъди апела да се анулира представлението. " Всякакви опити за политизиране на културни събития и отнемане на корейската общност от опцията да се запознае с изкуство от международна класа няма да бъдат признати от корейската общност ", съобщи посолството, представено от южнокорейската преса.

Многобройни организации и места за осъществяване на концерти прекъснаха връзките си с съветски актьори след началото на военната интервенция на Москва в Украйна през февруари 2022 година Освен това Киев стартира интернационална акция, в която приканва театри, опери и други институции да се откажат от всякакво съдействие с Русия.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР