Украйна планира да увеличи цената на газа, за да избегне

...
Украйна планира да увеличи цената на газа, за да избегне
Коментари Харесай

Украйна планира да увеличи цената на газа, за да избегне банкрут
Украйна възнамерява да усили цената на газа, с цел да избегне фалит
Украйна счита да води предговори с Международния валутен фонд за покачване на цените на газа за вътрешния пазар. Мярката се подхваща за страната да избегне икономическа злополука, разяснява пред публицисти министър председателят Владимир Гройсман, съобщи ТАСС.

Министър-председателят цитира данни, съгласно които синьото гориво за индустрията е на стройност 385 $ за 1000 кубически метра, а за бита – близо 267 $. “Смятам с МВФ да обсъдим някои оферти, с които да защитим ползите на украинските жители “, съобщи през днешния ден Гройсман пред депутатите във Върховната Рада. Според него повишаването на газа може да се окаже значима и нужна стъпка „ с цел да не допусне икономическа злополука и обедняване на популацията при положение на фалит “.

„ Ще упорствам за срещи с водачите на обособените фракции в Радата по този въпрос. Ще им покажа разнообразни сюжети, с цел да избегнем този неподходящ процес за страната “, сподели още министър председателят.

Според плана за обществено и икономическо развиване на Украйна до 2021 година, представен от Гройсман, още през тази година е заложено повишаване на природния газ за популацията с 18%, за следващата година с още 5 на 100, а през 2020 – 14%. Според разнообразни специалисти, обаче, скокът може да е доста по-голям от заложеното. Споменават се даже шокови прогнози – до 60%. Според държавното управление обаче такова внезапно покачване е безпричинно.

Киев сега е в комплициран преговорен развой с МВФ по газовия въпрос, поради който фондът не възнамерява да отпуска спомагателен избавителен транш. Договорката е за 4 години страната да получи 17,5 милиарда $. В рамките на тази стратегия от 2015 година до момента са изплатени 4 транша в размер на 8,7млрд. $. Последният е от 5 април 2017 година Надеждите са, че противоречивите моменти ще бъдат изчистени и новият транш за 2 милиарда $ ще бъде провиснал през есента. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР