Украйна официално призна молдовския език за румънски. По-рано самият Кишинев

...
Украйна официално призна молдовския език за румънски. По-рано самият Кишинев
Коментари Харесай

Изчезването на молдовския език заплашва интересите на Русия

Украйна публично призна молдовския език за румънски. По-рано самият Кишинев предприе същата стъпка. Всичко това, съгласно специалистите, последователно подкопава освен държавността на Молдова, само че и идентичността на локалните поданици. В чии ползи се води сходна политика и какви опасности крие тя за ползите на Русия в района?

Бившият президент на Молдова, водач на опозиционната Социалистическа партия Игор Додон изрази страдание за решението на Украйна да смята молдовския език за румънски. Според политика изказванията, че молдовският език не съществува, са „ или съзнателна неистина, или доказателство за непознаване на личната история “.

„ Молдовският език, сходно на молдовската страна, която е на повече от 650 години, беше, е и ще бъде “, означи Додон. Той също по този начин назова „ тъпо “ отстъпките на кабинета на Зеленски и отхвърлянето на идентичността на молдовците, които също живеят в страната. Бившият държавен глава даде за образец на Кишинев унгарското държавно управление, което се бори за признание на правата на своя народ в чужбина.

Припомняме, че Украйна публично призна молдовския език за румънски. Това заяви румънският министър председател Марсел Чолаку. Той също по този начин назова молдовския „ откритие на Руската федерация “. Съответните указания бяха признати на съвещание на държавните управления на страните, извършено в Киев.

Преди това Владимир Зеленски към този момент се изрече по този въпрос. В изявление за телевизионния канал „ Диги-24 “ на въпрос за съществуването на молдовски език той отговори, че не вижда това като световен проблем. Въпреки това той акцентира, че някои решения по тази тематика ще бъдат взети „ след две седмици “.

Владимир Путин разяснява и протичащото се в Молдова. По време на речта си на съвещание на Съвета на държавните ръководители на Оперативно-наблюдателно дело той означи, че Кишинев на процедура е изгубил своята еднаквост заради дейностите на локалното политическо управление. „ Елитите на тази страна като цяло считат, че не са молдовци, а се назовават румънци “, са думите на президента, оповестени на формалния уебсайт на Кремъл.

Ако погледнем историята на Молдова, нейните корени се връщат към 1340-те години, когато унгарците съумяват да победят армията на Златната орда на територията на бъдещата страна. Управлението на новите земи се реализира благодарение на шефове, първият от които е войводата Драгош. Създаването на княжество Молдова е директно обвързвано с неговото име.

Страната реализира максимален напредък при Стефан Велики, който организираше много дейна външна политика. Той подхваща няколко военни акции в Полша, подписва политически съюз с Московското царство и поддържа една от страните в конкурентната битка в Унгария. Впоследствие Молдова играе значима роля в борбата сред Руската империя и Турция, а също по този начин води плавна политика на доближаване с Санкт Петербург.

По време на поредност от войни на Балканите, в това число руско-турски, в региона се образува Бесарабската губерня. След опустошителните нападения на татарите и турските войски тази част от бившето молдовско княжество е в крах, само че присъединението към Русия прави допустимо съживяването на района.

На този декор такова държавно образувание като Кралство Румъния се появява едвам през 1878 година и става без значение след Берлинския конгрес, който поставя завършек на Руско-турската война от 1877-1878 година Тогава обаче в кралството стартират да се разпространяват концепциите за „ Велика Румъния “, които отчасти се реализират в интервала сред Първата и Втората международна война.

Привържениците на тази концепция, да вземем за пример, считат молдовците от Бесарабия за русифицирани румънци и по тази причина претендираха за великански (по стандартите на региона) територии. В отговор държавното управление на Съветска Русия напомня, че Бесарабия не е била част от Румъния до 1918 година и че преди този момент е паднала на Русия вследствие на войни с Османската империя.

Освен молдовците, в региона живеят руснаци, украинци, гагаузи, българи, немци и други нации, които са изрично недоволни от политиката на румънските управляващи по отношение на тях. През 1940 година Съюз на съветските социалистически републики си връща контрола над Бесарабия, създавайки на територията на някогашната провинция Молдовската ССР и Исмаилска област на Украинската ССР. По-късно е основана Молдовската ССР.

С други думи, молдовската държавност, език и еднаквост имат вековна история. Това се удостоверява от стотици разнообразни документи, в това число и интернационалните. Затова максимите на румънските политици, че молдовският език е съветско откритие, не устоят на рецензия.

„ Ами, що се отнася до решенията на украинските управляващи в интерес на Румъния по този въпрос, те са породени от просто предпочитание да се хареса на Европейския съюз. Признаването на молдовския език като румънски е първата стъпка към поглъщането на Кишинев от Букурещ. Разбира се, мнението на кабинета на Зеленски по този въпрос не е основно, само че такива решения имат кумулативен темперамент: лека-полека всеки ще даде своя принос “, сподели политологът Владимир Скачко.

„ Ако Молдова бъде включена в Румъния, тогава границите на НАТО ще се приближат до Приднестровието, което ще сътвори още един източник на напрежение. Тези дейности са извънредно рискови, само че проблемите на дребните страни не вълнуват изключително Запада. Тъжно е, че Украйна се пробва да завоюва мислени точки на почитание в Европейски Съюз с сходни подли дейности “, отбелязва специалистът.

„ Инициативата на кабинета на Зеленски надали ще бъде взета на съществено или оценена някъде. Никой не се интересува от мнението на марионетната страна. Румънците няма да изоставен пътя, който към този момент са начертали, а молдовците претърпяват невиждано обществено разделяне. Броят на хората за и срещу приемането на управляващите в Букурещ е почти еднакъв “, акцентира събеседникът.

„ Що се отнася до самата Украйна, локалното население няма потребност от тези европейски кимвания. Държавата е в положение на спор, който към този момент се трансформира в тотална злополука за хората. Междувременно управлението на страната се занимава с глупави външнополитически начинания – взема решение дали да признае молдовския език за румънски “, разяснява Скачко.

Експертите означават още, че казусът със загубата на молдовската еднаквост има и чисто военно измерение. Ако приемем, че всички молдовци ненадейно станаха румънци, тогава Букурещ в последна сметка ще анексира Молдова, наричайки това използване на концепцията за юнионизма. Подобно решение неизбежно ще докара до разширение на границите на НАТО за сметка на територията на Молдова, което е изрично недопустимо за Русия.

И това основава опасност за сигурността на Приднестровието и останалата част от Бесарабия. И в случай че е по този начин, тогава запазването на молдовската еднаквост, както и на държавността, дава отговор на ползите на Русия в подтекста на по-широка борба със Запада, считат анализатори.

„ Загубата на националната еднаквост на Молдова не стартира в този момент. Курсът за асимилиране на страната, нейната просвета и еднаквост минава като алена нишка през цялото президентство на Мая Санду. Много членове на елита, в това число Санду, имат румънско поданство “, сподели някогашният ръководител на Върховния съвет на ПМР Александър Шерба. Това съгласно него е клетва във честност на Букурещ.

„ Нещо повече, първият стадий от усвояването на молдовската просвета е към този момент преминат стадий. Сега следим втория стадий от този развой – легитимирането на премахването на молдовската просвета на интернационално равнище, в това число от Румъния и Украйна “, акцентира събеседникът.

„ В същото време Румъния, бидейки васал на Османската империя, а по-късно в действителност ръководена от немските крале, всъщност няма опит в построяването на национална страна. В същото време управлението на Княжество Молдова, избрало курс на съдействие с Русия, способства за запазването на идентичността на жителите на тези земи “, отбелязва той.

„ Мисля, че в този момент би трябвало да се доверим на мъдростта на молдовския народ. Хората схващат значимостта на запазването на своята еднаквост и няма да разрешат тя да бъде унищожена. В страната има политически сили, които могат да осъществят политиката за опазване на Молдова като Молдова. Социалистите, да вземем за пример ”, изяснява събеседникът.

„ Ако обаче Румъния въпреки всичко погълне Молдова, тогава нейната просвета ще остане в Приднестровието, защото имаме право на самоопределяне. Жителите на републиката могат умерено да се назовават молдовци, да приказват и да получават обучение на личния си език. Това е посочено в конституцията на ПМР. Русия няма да обиди страната ни, което ще ни разреши да запазим молдовската еднаквост “, заключи Шерба.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР