Украйна очаква да стане център за производство и доставка на

...
Украйна очаква да стане център за производство и доставка на
Коментари Харесай

Украйна се надява да стане център на Европа за биометан

Украйна чака да стане център за произвеждане и доставка на биометан в Европа, а дружно с това и източник на нейната енергийна сигурност. Това съобщи министърът на аграрната политика и храните на Украйна Роман Лещенко, предава ТАСС.

Министърът уточни като причини признатия в страната закон, ориентиран към развиване на пазара на биометан в страната, както и обстоятелството, че Украйна " има всички основни лостове " за привличане на европейски вложения в производството на този тип гориво.

Лещенко твърди, че развиването на пазара на биометан ще даде спомагателни благоприятни условия за локалните фермери " като икономисват средства за електрическа енергия и ги употребяват за разширение на личното си произвеждане ". Той изясни, че ще могат да получават различен източник на сила от боклуци и вторични артикули от личното си произвеждане и вследствие на това да употребяват биометан вместо природен газ за произвеждане на топлинна и електрическа сила, както и гориво за превоз и първични материали за химическата индустрия.

" В изискванията на доста скъпи енергийни запаси – газ и електричество, не единствено продоволствената, само че и енергийната сигурност са невъзможни без аграрния бранш ", уверено заяви министърът. Освен това, съгласно него, селскостопанският бранш " може доста да укрепи " Нафтогаз Украйна " от позиция на енергийната самостоятелност ".

По-рано ръководителят на " Нафтогаз Украйна " Юрий Витренко съобщи, че Украйна ще може да реализира пълно и дългосрочно самозадоволяване с газ в границите на 3-5 години, в случай че усили вътрешното произвеждане, откри производството на биогаз и усъвършенства енергийната успеваемост. Той изясни, че сега в страната липсват към 10 милиарда куб.м. газ годишно, с цел да не се постанова внасянето му.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР