Украйна обяви победа във войната с Русия за борша. ЮНЕСКО

...
Украйна обяви победа във войната с Русия за борша. ЮНЕСКО
Коментари Харесай

ЮНЕСКО обяви борша за украинско нематериално културно наследство

Украйна разгласи победа във войната с Русия за борша. ЮНЕСКО призна за украинско нематериално културно завещание супата, която Русия също счита за свое национално ядене.

Киев приветства решението, а украинският министър на културата Олександър Ткаченко написа във Facebook: " Победата във войната за борша е наша " и означи, че борбата е почнала преди уската инвазия в Украйна.

Ткаченко напомни изказване на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, съгласно която Украйна си е присвоила борша като притежание единствено на един народ. Захарова окачествява това като " ксенофобия, нацизъм и екстремизъм ".

Гъстата чорба с доста алено цвекло, се готви в Русия, в някои някогашни руски републики, а също в Полша. Днешното решение, с което украинската просвета за готвене на борш бе вписана в нематериалното културно завещание, което незабавно би трябвало да бъде предпазено, бе признато по ускорена процедура. Тя бе провокирана от съветската инвазия в Украйна и отрицателното въздействие на войната върху тази традиция, показва ЮНЕСКО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР