Украйна обяви днес за пресона нон грата руския консул в

...
Украйна обяви днес за пресона нон грата руския консул в
Коментари Харесай

Украйна обяви за персона нон грата руския консул в Одеса

Украйна разгласи през днешния ден за пресона нон грата съветския консул в Одеса отговор на сходно решение на Москва. Това става в подтекста на повишено напрежение сред Русия и Запада, довело до взаимно експулсиране на дипломати, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко сподели, че съветският консул в Одеса би трябвало да напусне Украйна до края на деня в петък.

Вчера Русия разгласи за личност нон грата украински посланик, като му подреди да напусне страната преди петък и посочи, че тази мярка е обвързвана със известието от 19 април на Киев за експулсиране на съветски посланик на работа в украинската столица. Преди това Москва реши да експулсира пък украинския консул в Санкт Петербург. Той беше арестуван за малко на 17 април и упрекнат, че се е опитал да се снабди със секретни информации.

Новите експулсирания стават малко откакто в края на предходната седмица Москва разгласи, че изтегля военните, които участваха в учения в анексирания Крим и покрай границата в Украйна. Няколко западни столици също така в последните седмици експулсираха съветски дипломати на фона на обвинявания в шпионаж, хакерски атаки или изборна интервенция.

Същевременно украинската Служба за сигурност разгласи, че е задържала локален жител по обвинявания в обмисляне на хакерска атака по заповед на Русия против украински държавни институции, съобщи Ройтерс. Атаката е трябвало да вземе на прицел централната и локални администрации и е трябвало да блокира работата на компютърни системи и на уреди от сериозно значима инфраструктура.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР