Украйна обяви, че води офанзивни действия в някои участъци на

...
Украйна обяви, че води офанзивни действия в някои участъци на
Коментари Харесай

Украйна си е върнала части от Бахмут

Украйна разгласи, че води офанзивни дейности в някои сектори на фронта и заяви за триумфи на бойното поле при опустошения град Бахмут. Външният министър Дмитро Кулеба увери, че Киев има задоволително оръжия за начало на контраатака. Според него интервенцията ще обезпечи на страната му успеха, нужна за влизане в НАТО.

Украинската войска съобщи, че контранастъплението няма да бъде оповестено. Междувременно през миналата нощ Москва заяви, че е отблъснала огромна украинска атака в Донбас.

Районът на Бахмут остава епицентър на сраженията, напредваме на необятен фронт. Постигаме триумфи, написа в Телеграм заместител министърът на защитата на Украйна Хана Малиар. Лидерът на частната наемническа формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин посочи, че силите на Киев са си върнали контрола на село северно от Бахмут и още веднъж подлага на критика министъра на защитата и началник- щаба на армията.

„ “Шойгу, Герасимов, приканвам ви да дойдете на фронта. С револвери поведете армията, с цел да върви напред. Хайде, ще можете, а в случай че не съумеете, ще умрете като герои “.

Пригожин упрекна съветска постоянна военна част, че е нападнала неговите хора, откакто преди този момент е минирала път в тила на на наемниците. Много съветски радиостанции станаха жертва на хакерска офанзива. На постоянните им честоти за пограничните региони беше излъчена подправена тирада на президента Путин за въвеждане на военно състояние след нахлуването на въоръжени до зъби и подкрепяни от Вашингтон украински елементи в Курск, Белгород и Брянск. С глас като на президента беше оповестено, че следва обща готовност и евакуация на цивилните.

По-рано Москва разгласи, че е отблъснала с артилерия навлизане в Белгород на проукраински съветски партизани от украинска територия. Белгия изиска пояснения от Киев след известия, че проукраинските съветски паравоенни са употребявали белгийско оръжие, предоставено на Украйна.

„ Правилото е ясно. Оръжията, които доставяме на Украйна, са за отбранителни цели и отбрана на украинска територия. Има доста строги правила, както за белгийските оръжия, по този начин и за оръжията от други европейски страни “ съобщи Александeр Де Кро – министър председател на Белгия.

По-рано Вашингтон Поуст заяви, че съоръжение, създадено в страни от НАТО, е било намерено в съветската област Белгород. Според изданието употребявани са били минимум четири военни машини, доставени на Украйна от Съединените щати и Полша, както и автомати белгийско и чешко произвеждане.

Русия заяви, че е отблъснала нахлуване в пет сектора на фронта в Донбас с присъединяване на шест механизирани и два танкови батальона, написа Българска национална телевизия.

Украинският водач Зеленски одобри в Киев английския министър на външните работи Джеймс Клевърли и благодари за поддръжката за страната му. Двамата са разискали подготовката за срещата на върха на НАТО през юли.

Етикети: БахмутВойната в УкрайнаРусияУкрайна
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР