Украйна обяви, че е изгонила беларуски дипломат като отмъщение, свързано

...
Украйна обяви, че е изгонила беларуски дипломат като отмъщение, свързано
Коментари Харесай

Украйна изгони дипломат на Беларус

Украйна разгласи, че е изгонила беларуски посланик като възмездие, обвързвано с изказвания от страна на Беларус, че украинското военно министерство е основало шпионска мрежа в столицата Минск, оповестява " Ройтерс ".

Комитет за Държавна сигурност (на СССР), държавната работа за сигурност на Беларус, съобщи в понеделник, че е арестувала украински публицист и е оповестила украински посланик за личност нон грата поради хипотетичното им присъединяване в шпионаж.

" Украинското външно министерство също взе решение да разгласи беларуски посланик за личност нон грата и той към този момент напусна страната ", посочи говорителката на украинското външно министерство Мариана Беца.

Беца добави, че дипломатът е бил първи секретар на посолството в Киев, само че е отказала да го спомене по име. Украинското военно министерство отхвърли изказванията на беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Живеещият в Минск украински публицист Павло Шаройко е бил задържан през октомври и са му били повдигнати обвинявания, че е бил чиновник на украинското разузнаване под прикритие.

От " Ройтерс " не са могли да се доберат до журналиста за коментар.

Казусът оказва спомагателен напън върху връзки сред Минск и Киев, които бяха тествани по-рано тази година, когато Беларус беше хазаин на огромни взаимни военни учения с Русия.

Военните учения " Запад-2017 " през септември изнервиха Украйна и страни членки от източния фланг на НАТО, които се притесняваха, че ученията биха могли да бъдат подготовка или прикритие за същинска атака.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР