Украйна обвини руски политик и двама украински колаборационисти във военни

...
Украйна обвини руски политик и двама украински колаборационисти във военни
Коментари Харесай

Украйна повдигна първи обвинения за депортирането на деца от Херсон

Украйна упрекна съветски политик и двама украински колаборационисти във военни закононарушения поради хипотетичното депортиране на десетки сираци - някои единствено на година - от освободения от съветските сили град Херсон, оповестява " Ройтерс ".

Това са първите обвинени, по отношение на които украинската прокуратура повдига обвинявания.

Киев твърди, че повече от 19 000 деца са били  или на следена от нея територия.

Обвиненията са повдигнати след по-широко следствие, извършено в съдействие с основания в Хага Международен углавен съд, чийто основен прокурор посети сиропиталището в Херсон.

Това се случва в досъдебна фаза, когато прокурорите смятат, че има задоволително доказателства, с цел да подозират обещано лице в осъществяване на престъпно закононарушение.

През март Международният углавен съд - непрекъснатият международен арбитражен съд за военни закононарушения - издаде и съветския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по обвиняване във военно закононарушение за нелегално депортиране на стотици деца от сиропиталища и домове за деца в окупирани от съветските сили територии на Украйна.
 Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни закононарушения
Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни закононарушения

Според Организацията, има доказателства за нарушавания правата на депортираните украинчета

В сряда Кремъл още веднъж отхвърли обвиняванията, че Русия е нарушила правата на децата в Украйна и акцентира, че в противен случай - нейните въоръжени сили

Съгласно документите на прокуратурата 48 сираци са били взети от вкъщи за деца в Херсон през септември и октомври и преместени в Москва и окупирания Крим.

В случай че бъде потвърдено, това е нарушаване на законите на войната според Женевските конвенции от 1949 година и се санкционира с до 12 години затвор според украинското законодателство.

Настоящото местоположение на сираците - деца от една до четири години - не е ясно.

" Това не беше събитие за един ден. 48 деца, които са били в дома за деца в Херсонска област, са били наложително разселени, депортирани ", съобщи Юлия Усенко, началник на отдела за отбрана на ползите на децата в Главната прокуратура на Украйна. " Н е знаем по какъв начин са тези деца, в какви условия са държани, нито каква е ориста им ".
 Киев зове руснаците да не осиновяват
Киев зове руснаците да не осиновяват " откраднати " украински деца

Украйна пресмята, че близо 20 000 украинчета са нелегално депортирани в Русия

Според нея те може да са нелегално осиновени от съветски жители или отведени в съветски институции.

Прокурорите считат, че обвинените са или в окупирания Крим, или в Русия. За разлика от МНС, делата в Украйна могат да се организират задочно.

В обвиняването се показва, че множеството от сираците са взети на 21 октомври 2022 година под наблюдението на главния обвинен руснак. Те са били натоварени на бели коли на съветското министерство на опазването на здравето и откарани в окупирания Крим.

Усенко увери, че днешният ход против първите трима обвинени е единствено началото. " Искаме да подведем под отговорност всички военнопрестъпници, всички хора, които направиха ужасни интернационалните закононарушения против нашите украински деца ".

Украинските прокурори разпространиха видеозапис, за който се твърди, че демонстрира по какъв начин един от обвинените оказва помощ при натоварването на децата в рейс, маркиран с проруския знак " Z ".
 Украйна проверява депортирането на деца в Русия като геноцид
Украйна проверява депортирането на деца в Русия като геноцид

Заведени са над 20 каузи за принудително прекачване на хора в Русия от разнообразни райони в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР