Украйна обеща да направи всичко, за да защити Донбас, където

...
Украйна обеща да направи всичко, за да защити Донбас, където
Коментари Харесай

Украйна брани отчаяно Донбас от засилената руска офанзива

Украйна даде обещание да направи " всичко ", с цел да отбрани Донбас, където засилващата се съветска атака кара силите на Киев да обмислят стратегическо оттегляне от някои основни региони, с цел да избегнат обкръжаването им, заяви Франспрес.

Русия води тотална война за източните региони Донецк и Луганск, които съставляват Донбас - индустриалното сърце на страната - където президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Москва, че прави " геноцид ".

В ежедневното си послание към украинците Зеленски съобщи, че руснаците са " концентрирали оптимален брой артилерия, оптимален брой запаси в Донбас ".
 
" Има ракетни удари и самолетни офанзиви - всичко ", сподели той. " Ние пазиме земята си по метода, по който разрешават сегашните ни отбранителни запаси ", добави той. " Правим всичко, с цел да ги увеличим. "

Проруските сепаратисти обявиха нощес, че са завладяли град Лиман сред Северодонецк и Краматорск, на пътя, водещ към основните градове, които към момента са под контрола на Киев. Руските сили се доближават и към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област, като има спорни известия за степента на напредването им.

Областният шеф Сергий Гайдай упорства, че съветските сили няма да съумеят да завладяват целия район в границите на два-три дни - само че съобщи, че може да се наложи украинските войски да се изтеглят от някои региони, с цел да избегнат обкръжаването им.

" Най-вероятно няма да завземат (Луганск), тъй като има задоволително сили и средства да удържим защитата ", сподели той в Телеграм. " Може би даже, с цел да се избегне обграждане, може да има заповед към нашите войски да се отдръпват ".

Служител на полицията в Луганск съобщи, че Северодонецк " към този момент е обграден " и украинските войски не могат повече да напущат града. Това беше отречено от високопоставения чиновник на града Олександър Стрюк, макар че той призна, че обстановката е " доста тежка " с непрестанните бомбардировки.

" Хората са подготвени да рискуват всичко, с цел да се снабдят с храна и вода ", сподели ръководителят на главния център за систематизиране на помощи в Лисичанск, Олександър Козир. " Те са толкоз потиснати душевен, че към този момент не се опасяват. Единственото, което ги интересува, е да намерят храна. "

" През последните няколко дни съветските сили реализираха непрекъснати, постепенни триумфи в тежките боеве в Източна Украйна, макар че украинската защита като цяло остава ефикасна ", съобщи основаният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ ОТ Съединени американски щати И Европейски Съюз

За да помогне в допълнение на Украйна да отвърне на нашествието, Вашингтон се приготвя да изпрати съвременни ракетни системи с огромен обхват на деяние, оповестяват американски медии.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби не удостовери проектите за доставка на M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) на Украйна - високомобилна система, която може да стреля на разстояние до 300 км (186 мили) и от която Киев съобщи, че има остра потребност. Но съгласно източници на " Ню Йорк таймс " това ще се случи другата седмица.

Михайло Подоляк, консултант на президента Зеленски, говорейки за ракетните системи, съобщи в Туитър, че някои от сътрудниците на страната " заобикалят да дават нужните оръжия заради боязън от ескалация. Ескалация, в действителност ли? "

В устрема си да ускори интернационалния напън върху Русия Зеленски ще беседва с водачите на Европейски Съюз на изключителна среща на върха в понеделник, когато те ще се опитат да се спогодят за ембарго върху съветския нефт, което се бави от Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан има близки връзки с съветския президент Владимир Путин.

" Вместо да продължаваме да търгуваме с (Русия), би трябвало да действаме, до момента в който те не спрат политиката си на експанзия ", съобщи Зеленски пред мозъчен концерн в Индонезия.

В Москва обаче министърът на финансите Антон Силуанов съобщи, че страната чака да получи един трилион рубли (14 милиарда долара) спомагателни доходи от нефт и газ през тази година - непредвидена облага от внезапното повишаване на цените на петрола, породено частично от нашествието в Украйна.

В диалог снощи с австрийския канцлер Карл Нехамер Путин разкритикува " антируските наказания на Съединените щати и Европейския съюз, наред с други неща ", съгласно Кремъл. Той също по този начин упрекна Киев в " саботиране " на договарянията и прикани Украйна да разминира пристанищата " допустимо най-скоро ", с цел да разреши прекосяването на плавателни съдове, пренасящи зърно, оповестиха от Кремъл. Путин е заяви, че Москва е подготвена да договаря за замяна на пленници.

Източник:

СНИМКА: Телеграм
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР