Украйна няма търпение да се присъедини към НАТО и да

...
Украйна няма търпение да се присъедини към НАТО и да
Коментари Харесай

Присъединяването към НАТО не е достатъчно за защита на Украйна

Украйна няма самообладание да се причисли към НАТО и да се възползва от уговорката си по член 5 на контракта - офанзива против един се смята за офанзива против всички. Но източните съдружници на НАТО получават спомагателна отбрана посредством наличие на съюзнически сили, пишат The Hill и RAND.

Украйна също може да се нуждае от такова наличие, с цел да укрепи всички гаранции за сигурност, които може да получи от съдружниците в НАТО или от алианса след присъединението си.

Не всички " гаранции " са равни. Миналия август Съединени американски щати започнаха договаряния с Украйна по отношение на " двустранни задължения за сигурност ", като да вземем за пример да се подсигурява, че има " способна мощ ". През декември водачите на Г-7 приказваха за задължения, само че не ги дефинираха. Тези варианти наподобява не дават отговор на гаранциите, сходни на член 5.

След като Русия нахлу в Украйна през 2014 година, НАТО осъзна, че гаранциите по член 5 за източните членове са незадоволителни. В своето " най-голямо укрепване " от едно потомство, алиансът стартира ротация на многонационални бойни групи с размер на батальон в Естония, Латвия, Литва и Полша.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна преди близо две години, НАТО увеличи броя. Той добави бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Съюзът също по този начин се съгласи, както се изисква, да усили бойните групи до размер на бригада. Германия задава темпото, придвижвайки се с " необикновена скорост ", с цел да разположи бронирана бригада в Литва. Румъния е хазаин на значим център за образование за F-16.

Както при тези членове на НАТО, всевъзможни обещания за сигурност на Украйна може да са незадоволителни, в случай че не са подкрепени от наличие на съюзнически сили. Въоръжени мироопазващи сили може да нямат задоволително огнева мощност или постоянни правила за присъединяване. По-сериозн мощ би била по-надеждна.

Няколко съображения може да са значими.

Отбраната на Украйна е възпрепятствана от дълга фронтова линия, близо 1000 км. Но Украйна има преимущество в географската дълбочина, което прави обсега на бойната въздушна мощност скъп.

Сухопътните граници на Украйна с четири съдружници в НАТО (Полша, Словакия, Унгария и Румъния) улесняват логистиката и образованието. При рецесия съюзническите елементи могат да влязат по голям брой направления, както демонстрират актуалните линии за доставки. Русия няма да има предпочитание да нанася удари по цели на територията на НАТО.

Украйна потопи някои съветски военни кораби и прогони други на изток в Черно море. Това, както и безстрашната поддръжка от Румъния и България, разрешиха на Украйна да поддържа зърнени и други цивилен транспорти през Черно море.

Дори в случай че се контракти преустановяване на огъня, Русия може да тормози Украйна. Москва може да продължи да употребява ракети и дронове в Украйна. Въпреки всички доказателства Русия наподобява счита, че сходни удари ще деморализират украинците. Всички съюзнически сили в Украйна може да се наложи да употребяват защитни ограничения.

Ако Украйна получи гаранции за сигурност, какви благоприятни условия за наличие на силите биха ги засилили? Присъствието може да включва ротация или непрекъснато базиране на съюзнически сили и авансово разполагане на доставки за съюзническите елементи, които биха могли да се разположат в Украйна при рецесия.

Леки: Съюзнически сухопътен батальон в Украйна и съмнение за различен плюс базиране на съюзническа бойна въздушна ескадрила в прилежаща страна от НАТО. Това може да помогне на Украйна да забави завоевател.

Средни: Съюзническа бригада от сухопътните сили в Украйна и съмнение за друга плюс базиране на съюзническа бойна въздушна ескадрила. Това може да помогне на Украйна да спре завоевател в една или повече локални области.

Тежки: Две съюзнически сухопътни бригади в Украйна и съмнение за друга, плюс базиране на две бойни въздушни ескадрили в страната. Това може да помогне на Украйна да спре завоевател на голям брой фронтове.

По-важните разновидности биха могли да включват огромни промени в позицията на съюзническите сили. Армията на Съединени американски щати да вземем за пример има единствено две бойни бригади в Европа. Присъствието на голям брой съдружници би било жизненоважно.

При всички сюжети ротацията на военни кораби на НАТО в Черно море ще бъде обновена и ще продължи. Те биха могли да ескортират украински цивилен кораби. Съюзническите патрули може да са по-чести във втория и третия сюжети, в сходство с рестриктивните мерки в Конвенцията от Монтрьо.

Подкреплението от съдружници може да е сериозно. Те може да основат взаимна работна група в Киев, която да подкрепя военното обмисляне. Полша или Съединени американски щати биха могли да летят със стелт самолети F-35 на фронтовата линия. Противоракетната защита Aegis Ashore в Румъния и Полша или може би конфигурирана в Украйна може да укрепи защитата.

Съюзниците могат да предложат по-добра електронна война и разследваща поддръжка. Те биха могли да ръководят огромни летателни апарати без екипаж, като въоръжения Reaper, над Украйна. Съюзниците може да облекчат рестриктивните мерки за последна приложимост, позволявайки на Украйна да употребява оръжията си, с цел да нанася удари по цели през съветската граница. Съюзниците биха могли да оказват помощ на Украйна с по-модерни противокорабни ракети и въздушни и морски дронове.

Когато огромните бойни интервенции в Украйна приключат, може да се появят по-добри оценки на бъдещите отбранителни потребности. Но позицията на НАТО на източния фланг демонстрира ясно едно нещо. Присъствието на съюзнически сили в Украйна може да бъде от значително значение за въздържане и отбрана против по-нататъшна съветска експанзия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР