Украйна няма кораби за поставянето на мини. Поставянето на минни

...
Украйна няма кораби за поставянето на мини. Поставянето на минни
Коментари Харесай

Манушев: Украйна няма кораби за поставянето на мини

Украйна няма кораби за слагането на мини. Поставянето на минни заграждения мъчно може да остане неусетно от Руския военноморски флот, който има цялостно предимство в Черно море. Не считам, че заплахата от плаващи мини е забележителна. Няма място за суматоха, а за нараснало внимание.

Това разяснява вицеадмирал Пламен Манушев, някогашен ръководител на Комисията по външна политика на 44-то Народно заседание, в изявление за БГНЕС във връзка предизвестието за заплаха от мини, доплавали от украинския бряг.

„ Искам да подчертая, че Украйна няма кораби за режисура на мини. Единственият транспортен съд, който бе останал във Военноморски сили на Украйна, бе фрегата „ Хетман Сагайдачни “, който може на един заход да сложи до 22 мини. Корабът обаче бе на ремонт в Николаев и на 3 март бе затопен от екипажа си. Други сили Украйна няма, само че би могла да употребява цивилен кораби... Това обаче не дава опция за всеобщо слагане на минни заграждения “, декларира висшият боен.

Той означи, че постановката на минни заграждения е активност, която мъчно може да остане скрита от съветските сили, защото е характерна и относително продължителна и съветският флот във всички случаи би попречил една такава активност.

„ Русия наложи морска обсада на Украйна още преди началото на войната на 24 февруари. Така че всяка една активност в морето се управлява от съветския флот, защото Москва има цялостно предимство в морето пред украинските крайбрежия “, акцентира вицеадмирал Манушев.

Той разяснява какви мостри мини са сложени или биха могли да се слагат пред украинските крайбрежия:

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Такива могат да бъдат котвени мини съветско и руско произвеждане от времето на Втората международна воина (мина пример 1908 година и мини КБ) и дънни мини. Котвените застават на позиция с котвено устройство и минреп (стоманена проволка), като се слагат на застанат на определено удълбочение от повърхността. Тези мини в действителност могат да се откъснат от котвата си при един щорм или ръждясали проволки. Тогава те могат да изплават и да се носят от течението. Дънните мини паднали дъното са неподвижни и само могат да бъдат изхвърлени на брега. “

Той уточни, че теченията в тази част Черно море са от север на юг със скорост от 0,5 до 1,5 възела (1 до 2 км/ч).

„ Тези течения биха могли да доведат пред нашите крайбрежия плаваща мина, която да премине пред брега ни от Дуранкулак до Калиакра и от там до Маслен нос, защото течението се движи по този начин. По нашия бряг от нос Калиакра до Маслен нос е малко евентуално да се срещне такава мина, защото около брега е в противоположна посока от юг на север. Опасността да отидат до Средиземно море е оскъдна, въпреки че повърхностното течение в пролива е по посока от Черно към Мраморно море “, декларира военният специалист.

Той не счита, че заплахата от плаващи мини е забележителна, само че мореплавателите би трябвало да го имат в поради.

„ Формата на котвените мини е характерна сферична и се разпознава елементарно. Такава мина би представлявала заплаха за корабоплаването изключително нощем, защото се вижда мъчно е невидима на радарите “, споделя вицеадмирал Манушев.

„ Мисля, че Военноморски сили на Република България ще подхващат ограничения, с цел да понижат тази заплаха. Добре е да се знае, че мини от Първата и Втората международна война не престават да излизат на брега ни през всичките години след тези войни след щорм или със захващане в риболовен мрежи и тралове. Смятам, че няма място за суматоха, а за нараснало внимание и нека тази ужасна война да завърши по-скоро “, обобщава вицеадмирал Пламен Манушев.

Пред дни Русия предизвести, че морски мини, които украинците са разположили в Черно море против нейната " военна интервенция ", могат да бъдат отнесени от теченията чак до проливите Босфор и Средиземно море. Според съветската страна става въпрос за към 420 мини. Тази информация не бе доказана от украинската страна или от различен източник.

Днес осведомителната секция на НАТО за риска от войната за Черно море бе актуализирана с новината, че поради минна заплаха се не разрешава навигацията на кораби е североизточната част на Черно море.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР