Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не изпращат

...
Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не изпращат
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не изпращат военна помощ

Украйна няма да оказва напън върху страните, които не изпращат военна помощ. Това сподели министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в особено изявление за bTV.

Той по едно и също време благодари, само че и подлага на критика Европа, поради зависимостта ѝ от съветски газ и петрол.

Дипломат номер 1 на Украйна приказва и за метода, по който страната му навлиза в новата фаза на войната и настояванията, които има Киев към София. През ефира на bTV Кулеба насочи апел към Европейския съюз.

- Как бихте описали обстановката в Украйна в последните 24 часа? Има ли към момента някаква останала опозиция в Мариупол?

- Да. Нашите военни единици, които остават в Мариупол, не престават да пазят зоната си. Не са сами там. Те пазят и огромна група цивилни, които се крият в убежищата, затова безусловно пазят хора, освен територията, само че и хората на място. Но обстановката им е извънредно тежка, тъй като Русия е подготвена да унищожи всички тях, в това число цивилните, непременно. На път за изявлението получих известие от един от бойците там, който ми писа: " Моля Ви, направете нещо, бомбардират ни с всевъзможни оръжия 24/7. Много е мъчно и рисково за цивилните. Готови сме да пожертваме живота си, само че би трябвало да ги спасим. " Лесно е да се види от този коментар какъв брой е сложна обстановката.

- Виктор Медведчук, украинският олигарх, обвързван с Москва и персонално с Владимир Путин, предлага във видео да бъде сменен за украински бранители на Мариупол и за цивилни лица. Валидна ли е за вас тази и оферта и каква беше ролята на Медведчук във времето преди началото на войната?

- Г-н Медведчук бе открит и директен информационен канал сред избрани проруски политици и президента Путин. Той бе покровител на проруската политика в Украйна и извърши редица стопански закононарушения в страната ми. Истината е, че той се опита да избяга от Украйна след началото на войната и бе хванат. Да, концепцията да бъде сменен против цивилни и бойци в Мариупол към момента е на масата. Не знам дали сте наясно, само че президентът Путин е кръстник на една от дъщерите на господин Медведчук. Този човек персонално е скъп за президента Путин и сме подготвени да предприемем всевъзможни стъпки, в това число да го изпратим в Русия, в случай че ни помогне да спасим животите на почтени в Мариупол.

- Вече два месеца съветската войска нападна украинските градове. Как оценявате помощта на Европа от началото на войната - като избавителен пояс посред морето или като решителен фактор посред войната?

- Ами тази оценка има две страни. От една – Путин явно не реши вярно отдадеността на Европа да поддържа Украйна. Подкрепата, която получаваме е доста по-силна, в сравнение с Путин очакваше. Това е положителната страна. Лошата е, че, за жалост, тази поддръжка постоянно идва прекомерно късно. Много животи са изгубени, тъй като някои сътрудници в Европа не се вслушват в нас, когато помолим за нещо.

- Нуждаете ли се от военна помощ от България?

- Ние изпратихме на всички държави-членки на НАТО и на Европейски Съюз – а България принадлежи към двете – лист с нужното. Всяка страна сама може да реши, според вътрешната си политика и националните ползи, какво да даде. Този лист стартира с изтребители и свършва с бронежилетки и разнообразни типове защитно облекло за бойците. Накратко казано, описът съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Даваме го на всяка страна, с цел да може сама да реши какво може да даде. Оставям на българското държавно управление да реши какво тъкмо може да ни даде. Ние няма да ви насилваме да извършите каквото и да било, тъй като почитаме България и националния ви интерес. Но това е посланието, което насочвам в срещите си тук и към феновете Ви.

- Повдигнахте ли тези въпроси по време на формалните си срещи?

- Разбира се, повдигнах тези въпроси. Но съдействието и поддръжката, която всяка страна може да даде на Украйна, не се лимитира единствено до военната помощ. Много оценяваме да вземем за пример по какъв начин България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта от страна на България и персонално на премиера Петков в Европейския съюз.

- Изпращането на военна помощ е алена линия, която едната от партиите в ръководещата коалиция сложи като изискване за оставане в държавното управление. Какво бихте споделили на българските социалисти, които са срещу сходно решение?

- Уважавам суверенните решения на всяка страна, в това число обединението в България. Не желая да практикувам напън. Но желая всички да схванат, че всеки ден закъснение на доставянето на нужното съоръжение на Украйна значи повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, изгубили родителите си, повече болежка и загуба. Тези политически сили в цяла Европа, които към момента употребяват аргумента, че не трябва да се прави нищо за Украйна, те незабелязано подкрепят тези, които убиват нас, украинците.

- Санкциите задоволително тежки ли са съгласно вас? Защото има политици като канцлера на Австрия, който съобщи във връзка възможна възбрана върху вноса на съветския нефт и газ, че " в случай че глобите удрят теб повече от отсрещната страна, това не е вярно решение ". Какво бихте дали отговор на този мотив?

- Руският петрол може елементарно да бъде сменен от други източници и страните, които имат политическата воля да го създадат, съумяват да заменят съветския петрол с подобен, приближаващ от други страни. По-трудно е с газа. Зависимостта от газ изисква в допълнение време за поетапно заменяне на съветския газ. Но даже Германия реши да го направи. Така че, в случай че Германия, която съществено зависи от съветски газ, реши да го направи, то имам вяра, че и други страни могат да го създадат. И последното по този въпрос е следното – желая хората да схванат, че като се оказва помощ на Украйна, налагайки наказания против Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна – от една страна, а въпреки това се заплаща на Русия за газ и петрол, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансите съветската военна машина, която ни убива. Така наподобява на процедура и, надлежно, това би трябвало да спре.

Цялото изявление на Светослав Иванов с Дмитро Кулеба гледайте на следващия ден заран в „ Тази заран “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР